Cosun Beet Company wil bietenbladfabriek in Hoogkerk bouwen

Bietenplanten in een veld
Bietenplanten in een veld © USDA NRCS Montana/Flickr.com (Publiek domein)
Cosun Beet Company, het vroegere Suiker Unie, heeft plannen om in Hoogkerk een fabriek te bouwen waar eiwit wordt gewonnen uit bietenloof.
Volgens Cosun Beet Company is er steeds meer vraag naar dit plantaardige eiwit dat kan dienen als vervanger van kippeneiwit. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de productie van vleesvervangers.
Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar al proefgedraaid met het winnen van eiwit uit bietenblad. Dat gebeurde op de locatie Dinteloord van Cosun Beet Company.

'Zonde om weg te gooien'

Uit de proef blijkt dat er op een winstgevende manier eiwit te winnen is uit het loof. Een hectare bieten levert, behalve de bieten zelf, ongeveer 25 ton loof op. Zo'n 1 tot 3 procent van dat blad bestaat uit eiwit. Volgens het bedrijf is het daarom zonde om het blad na de oogst onder te ploegen.
In de fabriek die Cosun wil bouwen kan behalve uit bietenblad ook eiwit uit luzerne worden gewonnen, waardoor de capaciteit van de fabriek beter benut kan worden. De reststromen van het bietenloof en de luzerne kunnen worden vergist tot groen gas.

Nog geen definitief besluit

'Groningen lijkt de meest logische plek om zo'n fabriek te bouwen', zegt directeur Paul Mesters van Cosun Beet Company. 'Maar een definitief besluit is nog niet genomen. Er moet bijvoorbeeld nog toestemming uit Europa komen om eiwit uit bietenblad te mogen winnen, en we willen ook nog meer proeven doen met de toepassing van de eiwitten.'
Als alle seinen op groen staan, wordt het een fabriek die op industriële schaal kan produceren. 'De fabriek moet zichzelf kunnen terugverdienen', zegt Mesters. 'En het moet een installatie zijn die ook elders gebouwd kan worden.'