'200 containers overboord in Duitse deel Noordzee' (update)

Containers van Maersk
Containers van Maersk © ANP
Opnieuw zou een schip containers hebben verloren in de Noordzee.
Volgens Rijkswaterstaat is het een schip dat in Duitse wateren vaart, meldt Omrop Fryslan. Exacte details zijn nog niet duidelijk, maar naar verluidt zijn meer dan 200 containers overboord geslagen. Het schip zou zo'n 160 kilometer boven Schiermonnikoog hebben gelegen.
De containers zouden boven de Duitse Bocht in het water zijn gevallen. Dat is het zuidoostelijke deel van de Noordzee, dat wordt begrensd door de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden.
'We hebben inderdaad een melding van overboord geslagen containers in Duitse wateren', bevestigt een woordvoerder van Kustwacht Nederland, die nog op nadere berichtgeving wacht. Wanneer het schip de containers heeft verloren is nog onduidelijk.

Containers op de bodem gezien

Kottervisser Sander Meijer uit Zoutkamp van de NG21 Maria Chris vermoedt een aantal containers te hebben gelokaliseerd.
‘We zitten met de hele vissersvloot in een wrakken-app. Als er iemand blijft haken en schade heeft aan netten dan zetten we de positie in de app. Een collega uit Urk heeft laten weten dat hij op de sonar veel grote objecten zag liggen en dacht dat het containers waren,’ legt Meijer uit. De vissers hebben het vermoeden dat het er 200 waren.
Na de melding heeft Meijer ook zelf grote objecten op de bodem zien liggen.
'Ik heb een goeie sonar met side scan aan boord en zie alles liggen op de bodem. Ik kan 140 meter diep kijken en heb 4 grote objecten op de bodem gezien. Daar hoefde ik niet voor te zoeken, die kwamen we toevallig tegen. Als je zomaar al vier tegenkomt dan ben ik bang dat er erg veel liggen', laat de Zoutkamper weten. Hij heeft nog geen containers zien drijven.

Ramp met MSC Zoe

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld, 342 containers boven de Waddeneilanden. Nog altijd worden er restanten gevonden van de inhoud van de containers.
Dit bericht is aangevuld met informatie van kottervisser Sander Meijer uit Zoutkamp.