Duo vervoert drie kilo hennep in busje en krijgt werkstraf

Hennepplanten
Hennepplanten © RTV Noord
Een 47-jarige Assenaar en een 53-jarige man uit Enschede moeten voor het vervoeren van drie kilo hennep in een busje een werkstraf van 90 uur uitvoeren. Het busje werd op 25 april door de verkeerspolitie bij Vries aan de kant gezet.
De Assenaar wist niets van de henneplading, zei hij tegen de rechter. Beiden waren op pad voor de aankoop van een nieuwe auto. De man uit Enschede ging gezellig mee. Ze gingen even langs Groningen, waar de oudste verdachte een doos inlaadde. Daarna ging de reis naar Enschede.

'Niet pluis gevoel'

De verkeerspolitie zag de bus in Noord-Drenthe voorbijrijden. Ze trokken de bedrijfsnaam op het busje na en vonden via internet geen website of naamsvermelding. De agenten kregen een 'niet pluis gevoel' en zetten het busje aan de kant.
Zij roken bij de bus een sterke hennepgeur en vroegen de mannen de achterdeur te openen. Daar stond de doos met hennep.

Eerder een lading hennep

De rechter vond het maar moeilijk te geloven dat de Assenaar van niets wist. Beide mannen werden een paar jaar geleden samen in een bus op de A28 aangehouden met een lading hennep. Toen nam de man uit Assen alle schuld op zich en zei de Enschedeër van niets te weten.
'Gezien dit verleden had u in Groningen moeten informeren wat de ander inlaadde', zei de rechter tegen jongste verdachte.

Voorwaardelijke celstraf

Om de mannen ervan te weerhouden weer op reis te gaan met hennep, legde de rechter hen ook een voorwaardelijke celstraf van vier weken op.