Gemeente grijpt niet in bij Vindicat: 'Wel degelijk sprake van cultuurverandering'

Het pand van Vindicat aan de Grote Markt
Het pand van Vindicat aan de Grote Markt © FPS/Jos Schuurman
De gemeente Groningen grijpt niet in bij studentenvereniging Vindicat. De gemeente betreurt het incident waarbij leden van het corps tegen alle coronaregels in feestvierden in een bus, maar zegt de vereniging daar niet als geheel op aan te kijken.
'De overtreding van de coronamaatregelen vond buiten het verenigingspand plaats', zegt locoburgemeester Roeland van der Schaaf. 'Juridisch gezien kan je dan geen maatregel opleggen aan de hele vereniging.'

Vragen van VVD

Van der Schaaf zei dat naar aanleiding van vragen van de VVD. Die partij noemde de beelden van het feestje in de bus die afgelopen week uitlekten 'de druppel'.
Daarom opperde de partij de gemeentelijke financiering van Vindicat stil te leggen en Vindicat uit te sluiten van deelname aan gemeentelijke evenementen.
Maar een financiële straf zit er vanuit de gemeente niet in, zegt Van der Schaaf: 'We geven namelijk geen subsidie aan Vindicat.'
Het overmatig drankgebruik is bijvoorbeeld aangepakt, dat heeft tot nieuw bewustzijn geleid
Roeland van der Schaaf - locoburgemeester
De VVD stelt verder dat er te weinig verbeterd is in de cultuur binnen de vereniging. Van der Schaaf is het daar niet mee eens.
'Er is wel degelijk een verandering zichtbaar als het gaat om de cultuur van overmatig drankgebruik en andere gedragingen', zegt de locoburgemeester. 'Het overmatig drankgebruik is bijvoorbeeld aangepakt, dat heeft tot nieuw bewustzijn geleid. Dat betekent echter niet dat er geen incidenten meer zijn.'

Accreditatie

Dat Vindicat vanuit de gemeente niets te vrezen heeft betekent overigens niet dat de studentenvereniging uit de zorgen is.
Later deze maand adviseert de accreditatiecommissie van de RUG en de Hanzehogeschool namelijk over de accreditatie van Vindicat. Dat kan invloed hebben op bepaalde beurzen die de vereniging krijgt.
'De beelden uit de bus worden meegenomen in het advies over de accreditatie’, zei RUG-woordvoerder Jorien Bakker daar vorige week over.