Verlies voor Groningen Airport Eelde; gedeputeerde vestigt hoop op Kamerdebat

Groningen Airport Eelde verwacht voor komend jaar een verlies van 1,7 miljoen euro. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol houdt echter vertrouwen in de noodlijdende luchthaven en hoopt op beweging in de Tweede Kamer.

De Kamer debatteert volgende week over de concept-Luchtvaartnota. Ook zegt Rijzebol dat er binnenkort wordt gesproken met de Schiphol Groep over de toekomst van Groningen Airport Eelde.

Wachten op Kamerdebat

‘We zijn echt in afwachting van het Kamerdebat’, zegt Rijzebol. ‘We zijn als provincie niet van oordeel dat de luchthaven moet sluiten, we zien mogelijkheden.’

De luchtvaartnota laat zien dat er geen sprake mag zijn van een nationale luchhavenkongsi. Dit kan dit oplossen
IJzebrand Rijzebol - Gedeputeerde

Rijzebol rekent er niet zozeer op dat de Kamer de minister probeert te bewegen om een structurele Rijksbijdrage te laten betalen, maar heeft signalen dat de luchthaven deel kan uitmaken van een nationaal luchthavensysteem, een soort ProRail van de luchtvaart. De vertrokken interim-directeur Bart Schmeink heeft hierover een position paper ingediend bij minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD).

'Niet teveel hopen'

‘De luchtvaartnota laat zien dat er geen sprake mag zijn van een nationale luchhavenkongsi. Dit kan dit oplossen. Ik heb signalen dat dit kans maakt, maar ik durf niet teveel te hopen.’

Wanneer dat lukt, durft Rijzebol sneller aan de Staten van Groningen een bijdrage te vragen voor Groningen Airport Eelde. Dat ligt gevoelig in de coalitie, omdat GroenLinks als grootste partij en D66 niet bepaald staan te springen voor nieuwe investeringen in Groningen Airport Eelde.

Aandeelhoudersvergadering

Verder staat er morgen een aandeelhoudersvergadering op de agenda, waar de aandeelhouders provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Tynaarlo en Assen en FB Oranjewoud onder meer praten over de aan te stellen nieuwe directeur na het vertrek van interim-directeur Bart Schmeink.

Ook zal de gemeente Assen haar percentage aandelen van 10 procent gaan aanbieden aan de overige aandeelhouders. ‘We gaan daar over praten wat we ermee gaan doen. Mochten we besluiten een deel van de aandelen over te nemen, leggen we dat eerst voor aan Provinciale Staten.’

Lees ook:
- Minister: Geen rijksbijdrage voor Groningen Airport Eelde
- Interim-directeur Groningen Airport Eelde vertrekt
- In de zomer weer iets meer passagiers op Groningen Airport Eelde

Meer over dit onderwerp:
groningenairporteelde
Deel dit artikel:

Recent nieuws