Raadhuis en haven symbolisch te zien in ambtsketen Eemsdelta

De ambtsketen met de burgemeesters en de edelsmid.
De ambtsketen met de burgemeesters en de edelsmid. © Martin Drent/RTV Noord
Edelsmid Henk Peperkamp uit Appingedam heeft woensdagavond de ambtsketen voor de nieuwe gemeente Eemsdelta overhandigd. In de schakels zitten verwijzingen naar bekende gebouwen en het landschap.
De burgemeesters van de huidige drie gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum namen de keten in ontvangst.

Haven en raadhuis

De schakels hebben de vorm van een schip en een ondergaande zon. In vijftien schakels staan silhouetten van kenmerkende bouwwerken, zoals het raadhuis van Appingedam, de haven van Delfzijl, de hangende keukens en windmolens.
Op de andere schakels staan bomen, vogels, kronkelende maren en bruggen.
De ambtsketen van de gemeente Eemsdelta
De ambtsketen van de gemeente Eemsdelta © Carolien van Schie

Tweeënhalve maand aan gewerkt

'Ik heb heel wat ochtendjes doorgebracht om de keten te ontwerpen', zegt Peperkamp. 'Ik woon sinds zeven maanden in Groningen. We hebben hier alles. Het weidse uitzicht, het mooie havengebied. Ik zag het als een uitdaging om dat erin te verwerken.'
Peperkamp heeft tweeënhalve maand aan de keten gewerkt. Hij is trots op het resultaat: 'Ik heb er veel ander werk voor opzij moeten zetten, de keten moest vandaag klaar zijn. Dat is gelukt.'
De keten met onder andere het silhouet van een schip
De keten met onder andere het silhouet van een schip © Martin Drent/RTV Noord

Draaibare penning

De penning aan de onderkant van de keten is draaibaar en bevat aan de ene kant het Rijkswapen. Deze wordt gedragen bij landelijke taken, zoals de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding.
Aan de andere kant is het wapen van Eemsdelta te zien, die de burgemeester draagt bij gemeentelijke gelegenheden zoals raadsvergaderingen of felicitaties bij huwelijksjubilea.
De keten bestaat in totaal uit 220 onderdelen. Peperkamp heeft hem eerst handmatig getekend. Vervolgens is het ontwerp in 3D uitgewerkt, voor de juiste pasvorm en maten.
'The making of' een ambtsketen

Blijft nog even in de koffer

Vorige week vrijdag werd duidelijk dat huidig burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl vanaf 1 januari waarnemend burgemeester wordt van de gemeente Eemsdelta. Hij zal de keten met trots dragen: 'Het resultaat is prachtig geworden.'
Beukema zal de keten nog niet dragen. Pas op 4 januari, als de nieuwe gemeenteraad de eed aflegt, mag Beukema hem omhangen.