Lopend Vuur: De anticonceptiepil moet weer in het basispakket

De anticonceptiepil
De anticonceptiepil © Koen Suyk/ANP
Alle vrouwen moeten weer via hun zorgverzekering de anticonceptiepil kunnen krijgen, in plaats van er zelf voor te bepalen.
Dat voorstel komt van de ChristenUnie, schrijft Trouw. Vergoeding van de pil is volgens de christelijke regeringspartij belangrijk omdat er abortussen mee kunnen worden voorkomen.

Abortus wel, de pil niet

'Het is best raar dat abortus wel vergoed wordt, maar dat vrouwen voor anticonceptie moeten betalen', zegt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Zij komt vandaag met een plan om het aantal abortussen in Nederland verder terug te dringen.

Eigen verantwoordelijkheid of niet?

Nadrukkelijk zegt de ChristenUnie de samenwerking te zoeken, ook met progressieve partijen 'op onderdelen waar we het wél over eens kunnen worden, ook al zijn de verschillen groot'. Het voorstel betekent dat de ChristenUnie zich aansluit bij de linkse partijen die eerder al vroegen om de pil weer te vergoeden voor alle vrouwen.
Sinds 2011 moeten vrouwen boven de 21 jaar zelf betalen voor de anticonceptiepil. Het kabinet zei vorig jaar nog dat voorbehoedsmiddelen een eigen verantwoordelijkheid zijn, geen medische aandoening die vergoed hoeft te worden.
Hoe denk jij over dit onderwerp?

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de facebookpagina van Radio Noord.

Peuken of kauwgum op straat gooien is asociaal

Dat was ons Lopend Vuur van gisteren. Van de 6.529 stemmers is 95 procent het hier mee eens.