‘Nieuwe containerramp’ lijkt loos alarm

Een Maersk-schip.
Een Maersk-schip. © ANP
De Nederlandse kustwacht zegt van niks te weten, de Duitse kustwacht kan geen overboord geslagen containers vinden en de Deense rederij Maersk bevestigt dat er geen containers missen.
De geruchten over een eventuele nieuwe containerramp waarbij misschien wel tweehonderd containers zijn verloren lijkt loos alarm.

‘Niks gevonden’

Rikke Marie Dahl, woordvoerder namens de rederij, laat weten dat de zoektocht naar eventueel verloren containers niks heeft opgeleverd. ‘Wij werken goed samen met de autoriteiten, maar er is niks gevonden.’
De Nederlandse kustwacht is kort en bondig: ‘De Duitse kustwacht heeft gezocht, zij hebben niks gevonden. Het bericht kan gewoon niet bevestigd worden.’

Geruchtenmolen

Vissers hebben afgelopen dinsdag melding gedaan bij Rijkswaterstaat. Zij hadden met hun sonarapparatuur containers op de zeebodem gespot, liet Jan Hansen van de Kustwacht weten.
Kottervisser Sander Meijer uit Zoutkamp die dag: ‘We zitten met de hele vissersvloot in een wrakken-app. Als er iemand blijft haken en schade heeft aan netten dan zetten we de positie in de app. Een collega uit Urk heeft laten weten dat hij op de sonar veel grote objecten zag liggen en dacht dat het containers waren.’

‘Spaans benauwd’

Vissers hadden het vermoeden dat het wel kon gaan om zo’n tweehonderd containers. Dat zou gebeurd zijn op zo'n 160 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.
Burgemeester Ineke Van Gent liet weten het ‘Spaans benauwd’ te krijgen van de gedachte dat een schip zoveel containers is verloren. Maar na ruim twee dagen wijst helemaal niks erop dat er tientallen, dan wel honderden containers overboord geslagen zouden zijn.