Gratis appel- of perenboom? Met een e-ticket door de drive through!

Perenbomen worden in het water gezet
Perenbomen worden in het water gezet © RTV Noord
De stichting Klimaatadaptatie en Meer Bomen Nu gaan in december en januari nog eens vijfduizend gratis appel- en perenbomen uitdelen.
Als gevolg van de coronacrisis zijn de fruitbomen niet verkocht. Als ze niet uitgedeeld worden, belanden ze in de verbrandingsoven. De bomen zijn de afgelopen zomer vanuit de koelcel ingekuild op Gronings grondgebied.
Eind augustus leidde een soortgelijke bomenuitdeeloperatie tot files, chaos en massale teleurstelling in stad-Groninger wijk Vinkhuizen. Begin oktober verliep een vergelijkebare actie al een stuk soepeler.

Reserveren

De bomenuitdelers komen nu nog beter beslagen ten ijs. Om drukte zoals in augustus te voorkomen en om de coronamaatregelen zo goed mogelijk te volgen, verschijnt er op drie plekken in de provincie een ‘drive through’ om de bomen uit te delen.
Om een boom op te halen, moet je wel van te voren reserveren. Vanaf vrijdag 12.00 uur kan er via de website van Klimaatadaptatie een gratis e-ticket worden besteld voor een tijdslot op een van de locaties in Stad, Sappemeer en Winsum.

Miljoen bomen

Overigens is het alleen mogelijk om vijf bomen mee te nemen, niet meer of minder. Op die manier willen Klimaatadaptatie en Meer Bomen Nu het aantrekkelijker maken om op de fiets te komen, aangezien een bundel van vijf boompjes nog vrij gemakkelijk mee te nemen is.
De organisaties hopen van november tot en met maart in Nederland een miljoen bomen te planten voor een beter klimaat en biodiversiteit.