Monumentale boerderij in Oudeschans door brand verwoest

De vlammen slaan uit de boerderij
De vlammen slaan uit de boerderij © De Vries Media
Aan de Poortweg in Oudeschans is een woonboerderij uitgebrand. Het rijksmonument is zwaar beschadigd geraakt en moet volgens een woordvoerder van de brandweer als verloren worden beschouwd.
De drie bewoners zijn in veiligheid. Mogelijk zijn er nog wel twee katten binnen. 'Er stond eerst een schuur achter de woning in brand', vertelt woordvoerder Johan Bosklopper. 'We hebben geprobeerd vanuit de woning te blussen, maar dat werd te gevaarlijk.'
Brand verwoest monumentale boerderij
Vervolgens vatte ook het woonhuis vlam. 'We gaan nu nablussen en het gecontroleerd laten uitbranden.' De brand is inmiddels onder controle.

Bewoners dachten eerst aan lekkage

De bewoonster zegt tegen verslaggever Elwin Baas dat ze wakker schrok en in eerste instantie dacht aan lekkage. Toen zij en haar man de slaapkamer verlieten, zagen ze al een vlammenzee. 'Gelukkig sliep onze dochter in de kamer naast ons en konden we haar wakker maken. Het is onwerkelijk allemaal.'

Ramen en deuren sluiten

De brandweer werd rond 05:00 uur gealarmeerd en schaalde al snel op naar 'grote brand'. Drie bluswagens en een hoogwerker zijn ingezet om het vuur te bestrijden. De vlammen zijn vanuit de wijde omgeving te zien.
De verwoeste boerderij van de voorkant gezien
De verwoeste boerderij van de voorkant gezien © Elwin Baas/RTV Noord
Bij de brand komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Omwonenden krijgen het advies ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen.

Voormalig hotel-restaurant

Voordat de huidige eigenaren het ombouwden tot woonboerderij, was hotel-restaurant Het wapen van Oudeschans er gevestigd.