RUG gaat nauwer samenwerken met Emmen bij onderzoek naar duurzaam plastic

Plastic afval in een container
Plastic afval in een container © Jos Schuurman/FPS
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat samen met de NHL Stenden Hogeschool de campus in Emmen uitbreiden. Ze hopen dat de campus uitgroeit tot een 'bruisende samenwerking van onderwijs, bedrijfsleven en overheid'.
Bij de uitbreiding wordt vooral ingezet op de ontwikkeling van polymeren, dat zijn de moleculen waaruit kunststof en plastic bestaat.
'We zetten in op de ontwikkeling van duurzame kunststoffen', zegt Katja Loos. Ze is hoogleraar Macromoleculaire Chemie en Nieuwe Polymere Materialen aan de Rijksuniversiteit en betrokken bij de campus in Emmen. 'Dat is belangrijk, er zijn veel problemen met plastic in de natuur. Denk aan de plasticsoep.'

Al langer samenwerking

'De samenwerking met Emmen wordt nu formeel, we werken al lang samen', stelt Loos. Je krijgt veel innovatie voor elkaar, door de samenwerking. We willen het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek samenbrengen.'
Vrijdag tekenen de betrokken partijen (naast de RUG de provincie Drenthe, gemeente Emmen, NHL Stenden en Drenthe College) een intentieverklaring om de samenwerking te bekrachtigen. 'Een samenwerking als deze vind je niet zo veel', zegt Loos.