Groningen Airport Eelde heeft een nieuwe directeur

Meiltje de Groot (links) met toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma bij de opening van Twente Airport in 2017
Meiltje de Groot (links) met toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma bij de opening van Twente Airport in 2017 © ANP
Meiltje de Groot wordt de nieuwe directeur van Groningen Airport Eelde. Dat bevestigt Leendert Klaassen, de voorzitter van de Raad van Commissarissen. De aandeelhouders zijn akkoord gegaan met de benoeming.
De Groot volgt interim-directeur Bart Schmeink op, die na een jaar vertrekt naar beveiligingsbedrijf Securitas. Dat meldt RTV Drenthe.

Rijk luchtvaart-cv

De Groot heeft veel ervaring in de luchtvaart. Ze begon haar carrière bij Schiphol. Na een uitstapje bij de belastingdienst werd ze negen jaar geleden directeur van vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Sinds 2013 is ze directeur van Twente Airport. Ook is ze voorzitter van de Nederlandse Vereniging van luchthavens.
Met De Groot krijgt Groningen Airport Eelde voor het eerst een vrouw aan het roer.

Ervaring met luchthavens die met sluiting worden bedreigd

De Groot komt bij Groningen Airport Eelde in dezelfde situatie terecht als eerder bij Teuge en Twente. Ook die vliegvelden werden met sluiting bedreigd. Ze kreeg Twente Airport weer aan de gang door zich samen met de University of Twente en mbo-opleidingen te richten op het parkeren, onderhouden en repareren van Boeings.

Door moeilijke tijd loodsen

De Groot moet Groningen Airport Eelde door een moeilijke tijd loodsen. De luchthaven heeft jaarlijks zes tot acht miljoen euro van het Rijk nodig voor onderhoud en beheer. Minister Van Nieuwenhuizen voelt vooralsnog niets voor een jaarlijks bedrage, maar de aandeelhouders zien toch mogelijkheden. Terwijl de lobby in Den Haag doorgaat voor een jaarlijkse Rijksbijdrage moet Groningen Airport Eelde klaar gemaakt worden voor de toekomst.