De genezers: nieuwe methode om fantoompijn te bestrijden

Beeldmerk van podcast De Genezers
Beeldmerk van podcast De Genezers © RTV Noord
Er is een therapie ontwikkeld voor mensen die last hebben van fantoompijn. Jaarlijks ondergaan ruim drieduizend mensen in Nederland een amputatie. Velen van hen krijgen daarna pijn op de plaats waar het verwijderde ledemaat heeft gezeten. Die pijn maakt het leven soms tot een hel voor patiënten.
Corry van der Sluis , revalidatiearts en hoogleraar revalidatiegeneeskunde in het UMCG, legt de werking van de ‘neuromotus-therapie’ uit. Dat is een computerprogramma, waarmee het via projectie op een computerscherm lijkt of een geamputeerd ledemaat terug is. Bovendien kan dat dan ook worden bewogen.
Bosbouwdeskundige George Borgman verloor ruim vijf jaar geleden zijn linkerarm bij een auto-ongeluk. Hij vertelt wat er precies gebeurt bij het toepassen van neuromotus en hoe het hem heeft geholpen in de strijd tegen fantoompijn.
De genezers is een podcast over ziekte en genezing. Over dokters en patiënten. Over methodes en ontwikkelingen in de medische wetenschap. Pieter de Hart praat in iedere aflevering met een patiënt en een dokter of onderzoeker.

De Genezers wordt gemaakt in samenwerking met het UCMG. Het is onder meer te beluisteren in Spotify en Apple Podcast. Als je je op De Genezers abonneert, blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste afleveringen.

Via je favoriete podcast-app kun je je ook abonneren op andere podcasts van RTV Noord, zoals de sportpodcast De Koffiecorner (Spotify & Apple Podcast), Turbulente Tijden (Spotify & Apple Podcast), een vijfdelige serie over het omstreden windpark N33 of Credo, een podcast over het leven van Ede Staal (Spotify & Apple Podcast). Alle podcasts kun je ook beluisteren op rtvnoord.nl/podcasts.