Onbekende variant van aardappelziekte ontdekt in Stadskanaal

Aardappelen op het land
Aardappelen op het land © Steven Radersma/RTV Noord
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in Stadskanaal een onbekende variant ontdekt van de wratziekte, een kwaal bij aardappelen.
Volgens de NVWA kan de nieuwe variant gevolgen hebben voor de beheersing van wratziekte in Noordoost Nederland.

Onderzoek naar herkomst en aanpak

Onduidelijk is nog of aardappelrassen met een goede weerstand tegen de bekende vormen van wratziekte ook resistent zijn tegen de variant die nu is aangetroffen. De NVWA doet onderzoek naar de herkomst van de besmetting en de mogelijkheden voor een gerichte aanpak.
De wratziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum en is niet schadelijk voor mensen en dieren.

LTO volgt de ontwikkelingen met argusogen

Volgens Dirk Jan Beuling van LTO Nederland, zelf aardappelboer in 1e Exloërmond, is de ontdekking van de nieuwe variant 'teleurstellend'. 'Het is aangetroffen op twee percelen tijdens een controle op bruinrot. Dat kan een toevalstreffer zijn, maar het is wel zorgelijk als deze wratziekte op meer plekken voorkomt.'

Niet de eerste onbekende variant

Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 2003, toen ook een nog onbekende variant van de wratziekte werd ontdekt. Door samenwerking met de sector werd snel inzicht verkregen in de weerstand die belangrijke aardappelrassen hebben tegen de ziekte. De NVWA wil opnieuw proberen dat zo te doen. Ook wordt door middel van experimenteel onderzoek geprobeerd uit te vinden welke aardappelrassen gevaar lopen en welke niet.

Meevaller of niet

Het is volgens Beuling moeilijk te zeggen hoe het zich nu verder ontwikkelt. 'Het kan een meevaller zijn als de besmetting klein in omvang blijft en er resistente aardappelrassen zijn tegen deze nieuwe variant. Dat moet onderzoek uitwijzen. Als de besmetting meer om zich heen heeft gegrepen én er zijn geen resistente rassen, dan moeten die nieuwe rassen worden gevonden door inkruisen. Maar dat kan jaren duren.'