'Gestolen' grafzerken terug in Groot Wetsinge: 'Met honderd jaar garantie'

De gerestaureerde grafzerken staan weer op hun plek
De gerestaureerde grafzerken staan weer op hun plek © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
Even leek het erop dat drie grafzerken op de begraafplaats van Groot Wetsinge gestolen waren. Het bleek slechts om een restauratie te gaan. Vrijdag werden de opgeknapte grafmonumenten in ere hersteld.
Opdrachtgever van de opknapbeurt is Geert Kruizinga. Hij maakt jaarlijks een 'onderhoudsrondje' langs de graven van zijn Groningse familieleden.

Grafzerken plots verdwenen

Het viel hem op dat de graven van zijn grootvader en diens twee zonen in Groot Wetsinge er slecht bij lagen. 'De grafzerken waren helemaal kapot en verroest.' Begin oktober besloot hij ze te laten restaureren, maar van dat plan was niet iedereen op de hoogte. De verdwenen grafzerken zorgden voor enige commotie.

'Dit was een speciaal geval'

Al gauw werd duidelijk dat Kruizinga de monumenten liet opknappen. Die taak was weggelegd voor Ron Zeeman.
'Dit was een heel speciaal geval', moet Zeeman bekennen. 'Omdat er al delen afgebroken waren, moest het gietijzer gelast worden. Dat kan niet iedereen. Ik heb het een lasser uit Tolbert laten doen en het resultaat is geweldig.'
Ook Kruizinga is blij met het eindresultaat. 'Hij heeft het keurig gedaan. En hij heeft me honderd jaar garantie gegeven', lacht hij.
Het plaatje in Groot Wetsinge is weer compleet
Het plaatje in Groot Wetsinge is weer compleet © Wiebe Klijnstra/RTV Noord