Waterschap vrijgesproken van vangen en doden bevers

Een bever
Een bever © RTV Noord
Waterschap Hunze en Aa's is vrijdag door de economische politierechter in Groningen vrijgesproken van het opzettelijk nemen van risico's op het vangen en doden van bevers bij de bestrijding van muskusratten.
Daarmee legde de rechter de eis van het Openbaar Ministerie (OM), een boete van tienduizend euro waarvan de helft voorwaardelijk, naast zich neer.

Opsporingsambtenaren vonden klemmen

De strafzaak draaide om muskusrattenklemmen in de Oeverpolder, de Harense Wildernis en de Groene Polder, alle nabij Onnen. Volgens het OM ging het om onbeschermde klemmen, waarin ook bevers gedood kunnen worden.
De vermeende overtredingen werden geconstateerd door boa's in de periode tussen 24 januari en 5 april van dit jaar. De opsporingsambtenaren troffen in totaal vijfentwintig klemmen aan die niet aan de regels zouden voldoen.

Geen bever gevangen

Tijdens de zitting benadrukte Hunze en Aa's dat het er juist alles aan doet om bijvangst, zoals de beschermde bever, te voorkomen. Daarvoor worden goed opgeleide rattenvangers ingezet die zich strikt aan de regels houden en worden klemmen gebruikt die te klein zijn om bevers in te vangen.
Bovendien worden alle vangsten en bijvangsten uitgebreid geregistreerd en daaruit blijkt dat er sinds het uitzetten van bevers in 2007 nog nooit een bever is gevangen.

Beelden

De zaak kwam aan het rollen toen er beelden opdoken van een bever met een klem aan zijn lichaam. De video was gemaakt in het gebied van het waterschap. Volgens Hunze en Aa's zijn de beelden weliswaar geschoten in haar werkgebied, maar is de klem niet van het waterschap.
Uit de administratie blijkt dat er geen klem werd vermist. Van wie de klem wel is, bleef onduidelijk.

Ver van beverburchten

Volgens het OM neemt het waterschap door het gebruik van onbeschermde klemmen en de manier waarop die worden geplaatst bij rattenholen bewust het risico op het vangen van bevers.
Hunze en Aa's bestreed dat door te stellen dat het bewust kleine klemmen gebruikt en dat die ver (verder dan voorgeschreven) van beverburchten worden geplaatst. Uit het feit dat er sinds 2007 nooit een bever is gevangen of gedood laat volgens het waterschap zien dat er zorgvuldig wordt gewerkt en dat er alles aan wordt gedaan om dat ook in de toekomst te voorkomen.

Beroep is mogelijk

De rechter bepaalde verder dat de in beslag genomen klemmen moeten worden teruggegeven aan het waterschap.
Het Openbaar Ministerie heeft veertien dagen de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan.