Oud-student schenkt RUG 35 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft van een oud-student een donatie van 35 miljoen euro gekregen. De universiteit verwacht dat het bedrag 'in de nabije toekomst' nog verder oploopt.

De miljoenenschenking werd eind oktober uitgekeerd aan het Ubbo Emmius Fonds van de universiteit. De schenker wil anoniem blijven. Het geld moet gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Het fonds ziet erop toe dat het gebeurt volgens de wensen van de schenker.

Voor nieuwe generatie computers

Dertig miljoen van het bedrag wordt op verzoek van de donateur gebruikt voor het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron). Daar wordt gewerkt aan het ontwikkelen van materialen voor een nieuwe generatie computers.

Unieke schenking

'Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo'n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek', zegt Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG.

'Het biedt ons de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. Daarnaast kunnen we jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.'

'Respecteren anonimiteit'

'Om onze dankbaarheid voor de schenking te tonen, hadden we graag het CogniGron-centrum willen noemen naar de donateur, maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit', zegt Beatriz Noheda, directeur van CogniGron.

Hoe groot het definitieve bedrag van de schenking in de toekomst wordt, hangt volgens de RUG af van het rendement van het vermogen waaruit de schenking is gedaan.

Lees ook:
- U-raad nog niet akkoord met begroting van de RUG

Meer over dit onderwerp:
onderwijs RUG studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws