Harde lockdown tot en met 19 januari: onder andere scholen en winkels dicht

Een uitgestorven Vismarkt tijdens de eerste lockdown
Een uitgestorven Vismarkt tijdens de eerste lockdown © FPS/Jos Schuurman
Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters.
Dat melden Haagse bronnen aan de NOS. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen.

Vanaf middernacht

De maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, om een run op winkels morgen te voorkomen.
  • Contactberoepen zoals massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven.
  • Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Ook de kinderopvang moet dicht, alleen voor ouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden.
  • Sportscholen moeten ook de deuren sluiten. Medische contactberoepen als tandartsen en fysiotherapeuten kunnen vooralsnog wel doorgaan.
  • Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren. Essentiële winkels die open mogen blijven worden waarschijnlijk supermarkten, andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken.

Alleen met Kerst drie bezoekers, anders twee

Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven en liever geen bezoek ontvangen. Zowel binnen als buiten mogen maximaal 2 bezoekers komen, met een uitzondering voor Kerst: dan mogen er 3 mensen komen.

Druk op de zorg wordt te groot

Het kabinet gaat over tot deze drastische maatregelen omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen en de druk op de zorg te groot wordt. Het kabinet hoopte op het terugbrengen van het aantal besmettingen half december naar 3600, maar het zijn er nu dagelijks bijna 10.000.

Geen avondklok

Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven, en liever geen bezoek ontvangen. Het instellen van een avondklok is wel besproken maar wordt niet ingevoerd.

Instemming met lockdown

Met onze Lopend Vuur-stelling vandaag 'Een lockdown is de beste optie nu' is 85 procent van de stemmers het eens, na ruim 6500 stemmen.
Aanvankelijk werd gemeld dat ook fysiotherapeuten moesten stoppen, dat is niet juist. Hun werk valt onder de zorg, niet onder contactberoepen.