Wat doen die zeecontainers in Appingedam?

Zo komt het bouwbord eruit te zien
Zo komt het bouwbord eruit te zien © Runau 2&3D CAD
Wie de afgelopen dagen over de N360 in Appingedam heeft gereden, heeft ze vast al zien staan: twaalf gestapelde zeecontainers. Ze markeren de start van de bouw van de nieuwe scholencampus.
De containers staan op het grasveld bij het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, één van de scholen die straks verhuist naar de nieuwe campus.

Bouw begint iets later

De containers komen uit de haven van Delfzijl en vormen het bouwbord dat de naam Poort van Noord heeft gekregen. Daarop staan foto's van bijzondere plekken in de regio, zoals de hangende keukens. Aan de achterkant staan beelden van de nieuwe campus.
De bouw van het 35,5 miljoen euro kostende project zou in november beginnen, maar de voorbereiding kost iets meer tijd. Op dit moment wordt de grond bouwrijp gemaakt. Begin volgend jaar gaan de eerste palen de grond in.

Creatieve ruimte

Tijdens de bouw wordt ook gewerkt aan een ander gebouw dat de naam Koppelpaarden krijgt. In het pand, dat op een boerderij lijkt, komen onder meer een onderwijstuin, sporttoestellen, een kantine, kantoorruimte en ruimten voor activiteiten.
Het gebouw 'Koppelpaarden'
Het gebouw 'Koppelpaarden' © Runau 2&3D CAD
Aan de bouw van Koppelpaarden werken jongeren mee, waardoor ze praktijkervaring opdoen. Het gebouw bestaat volgens de gemeente Appingedam uit duurzame materialen. Ook de zeecontainers krijgen er straks hun plek.

Bevingsbestendig

Op de campus is ruimte voor 1700 leerlingen. Zij komen van de George Martens School, het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, het Theda Mansholt College en het Noorderpoort. Deze schoolgebouwen zijn niet aardbevingsbestendig en worden waarschijnlijk gesloopt.
De campus moet in het schooljaar van 2022/2023 de deuren openen.