Bewoners Zandplatenbuurt krijgen sleutel nieuw huis Schrijversbuurt Delfzijl

De eerste bewoners die de sleutel krijgen
De eerste bewoners die de sleutel krijgen © Acantus
In de Schrijversbuurt in Delfzijl hebben de eerste bewoners van 55 nieuwe huurwoningen de sleutel gekregen. Ze komen uit de Zandplatenbuurt, waar alle huizen vanwege de versterkingsoperatie worden gesloopt.
In deze nieuwe buurt, vlak bij winkelcentrum De Wending, komen in totaal zestig woningen.

Ruime vergoeding

Een deel van de huizen is levensloopbestendig gebouwd. Dat betekent dat de woonkamer, slaapkamer en badkamer allemaal beneden zijn. Er komen ook eengezinswoningen met een verdieping.
De toekomstige bewoners krijgen naast de wettelijke verhuisvergoeding van 6.253 euro ook tweeduizend euro om hun huis in te richten en tweeduizend euro voor de inrichting van de tuin. De Belangenvereniging Versterking Zandplatenbuurt had eerder al bij Acantus op zo'n ruime vergoeding aangedrongen.
De huurwoningen in de Schrijversbuurt
De huurwoningen in de Schrijversbuurt © Acantus

Straks honderd huurders verhuisd

In de Zandplatenbuurt Noord en Zuid gaan in totaal 864 huizen tegen de vlakte. Tweederde van de bewoners huurt bij woningbouwcorporatie Acantus. Enkele tientallen bewoners zijn al verhuisd naar nieuwe appartementencomplexen in Delfzijl, waarvoor eerder al plannen lagen.
'Begin volgend jaar hebben we al bijna honderd bewoners een nieuwe plek geboden', zegt directeur Anita Tijsma van Acantus. 'Samen met de toekomstige bewoners van de Schrijversbuurt en de gemeente Delfzijl gaan we nog aan de slag met de inrichting van de omgeving.'

Minder belangstelling koophuizen

Er zouden eerst vijftien koopwoningen gebouwd worden in de Schrijversbuurt, maar daarvoor was minder belangstelling dan verwacht. Daarom komen er tien huizen in de sociale verhuur.
Naar verwachting zijn alle woningen in het eerste kwartaal van volgend jaar verhuurd.