Omwonenden rangeerterrein zijn geluidsoverlast zat, gemeente zegt onderzoek toe

Het nieuwe rangeerterrein 'De Vork' bij Haren in het donker
Het nieuwe rangeerterrein 'De Vork' bij Haren in het donker © Marco Glastra
Volgens de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Groningen wordt het woongenot van omwonenden van het rangeerterrein in Onnen al achttien jaar 'vergald' door de stilstaande treinen die nogal wat lawaai maken.
De motoren van de treinen bulderen volgens de partij dag en nacht door, ook als dat niet perse nodig is. 'Het schijnt volgens de wet zo te zijn dat de motoren moeten draaien als het vriest, maar ze staan ook aan als het niet vriest', zegt Kirsten de Wrede die opkomt voor de belangen van de omwonenden.
'Wij hebben begrepen dat de treinen altijd achter de bebouwing staan terwijl ze ook wat verder weg kunnen staan, maar dat schijnt niet bespreekbaar te zijn.' Volgens De Wrede maken als klap op de vuurpijl de nieuwe treinen van spoorvervoerder NS extra veel lawaai. 'Is daar iets aan te doen?', vraagt de politica zich af.

Onderzoek

Verantwoordelijk wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) is bekend met de overlast, alhoewel die volgens haar administratie wel van enige tijd geleden is. Eerder onderzoek wees volgens Chakor uit dat het geluid van de treinen binnen de gestelde norm blijft.
'Op dit moment zijn er geen klachten bij ons bekend, maar wij begrijpen wel dat er klachten zijn. Wij zullen daarom de omgevingsdienst onderzoek laten uitvoeren.' Dat onderzoek moet uitwijzen of er aanvullende maatregelen genomen gaan worden.

Eerder onderzoek

De Partij voor de Dieren is blij met de toezegging, maar laat wel weten dat het eerder onderzoek wellicht niet geheel representatief was. 'Toen stonden er minder treinen dan normaal, maar het is hartstikke mooi dat er nu actie wordt ondernomen.'