Bouw van kindcentrum in Kolham mag doorgaan

De bouw van de school in Kolham is begonnen
De bouw van de school in Kolham is begonnen © Jeroen Willems
Midden-Groningen mag doorgaan met de bouw van het nieuwe kindcentrum in Kolham. Dit bepaalde de Raad van State woensdag. Een omwonende vocht vorige maand het bestemmingsplan voor het nieuw gebouw aan de Eikenlaan aan.
De bouw is al aan de gang. De gemeente Midden-Groningen wil het aardbevingsbestendige gebouw, bestemd voor basisschool De Oetkomst en een kinderopvang, voor aankomend schooljaar klaar hebben. De vergunning die voor de bouw werd verleend is niet aangevochten.

Verkeershinder en hangjeugd

De buurtbewoner zegt verrast te zijn door het nieuwe kindcentrum tegenover zijn huis omdat daar altijd woningen gepland waren. Hij maakt zich zorgen over geluidoverlast en verkeershinder omdat het dorpshuis ’t Mainschoar en de tennis- en ijsbaan van het dorp ernaast liggen.
De gemeente zou te weinig parkeerplaatsen hebben geregeld in het bestemmingsplan. Hij vreest er ook voor dat hangjeugd ’s avonds het lege schoolplein zal innemen. De Raad van State wijst alle bezwaren van de hand.

Kindercentrum Hoogezand terug naar tekentafel

Midden-Groningen moest vorige maand voor de Raad van State naast het bestemmingsplan voor het kindcentrum in Kolham ook het plan voor het nieuwe kindcentrum Woldwijck in Hoogezand verdedigen. Dit laatste bestemmingsplan stuurde de Raad van State terug naar de gemeente voor verbeteringen. De afstand tussen de nieuwbouw en bestaande woningen klopt niet, vond de rechter. Ook de bouw van het kindcentrum Woldwijck is al enige tijd bezig.