Raad Delfzijl geeft groen licht voor sloop Delfzicht ziekenhuis

Het oude Delfzicht Ziekenhuis
Het oude Delfzicht Ziekenhuis © Martin Drent/RTV Noord
Na ruim vijftig jaar verdwijnt een bijzonder gebouw uit het straatbeeld van Delfzijl. Het Delfzicht ziekenhuis gaat volgend jaar tegen de vlakte.
De gemeenteraad heeft hier woensdagavond mee ingestemd. Op de locatie worden nieuwe woningen gebouwd vanwege de versterking. De gemeente kocht het pand eerder al aan met als doel om het te slopen. Vanwege de versterking moeten er bijna duizend nieuwe huizen worden gebouwd

Dertig jaar lang gewerkt

Het Delfzicht opende in 1969 de deuren. Vele Groningers hebben er herinneringen aan. Kinderen zijn er geboren en dierbaren zijn er overleden.
Vooral voor raadslid Piet van Hoogdalem (CDA) was het een bijzonder besluit. Hij heeft dertig jaar lang als internist in het ziekenhuis gewerkt. Gezien de emotionele band, stemde hij niet mee.
'Op mijn laatste raadsvergadering ligt er een voorstel dat rechtstreeks te maken heeft met de medische arbeid die ik heb verricht. Dat is nog niet eerder gebeurd. Ik heb er niets tegen in te brengen, maar emotionele factoren spelen een rol en daarom onthoud ik mij van stemming.'

Kunstwerk

Lokaal Belang Eemsdelta-raadslid Luc Schumer stelt voor om een kunstwerk te maken als blijvende herinnering naar het Delfzicht. Burgemeester Gerard Beukema liet daarop weten dat de kunstwerken die nu op het terrein staan, op een andere plek in de nieuwe wijk terugkomen.
Het ziekenhuis verhuisde twee jaar geleden naar het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda (OZG). Sindsdien staat het pand leeg en verpaupert het. De sloop en sanering kost 2,5 miljoen euro. Op de locatie van zes hectare kunnen naar verwachting 160 huizen worden gebouwd.

Start sloop medio 2021

Alleen Jan Ottens van de Seniorenpartij stemde tegen. Hij vindt het zonde dat het ziekenhuis tegen de vlakte gaat en had graag gezien dat het opgeknapt zou worden.
De sloop start in de loop van komend jaar. Na de zomervakantie wordt het terrein klaargemaakt voor woningbouw.