Schoonmakers stad komen in dienst, stadsbestuur ziet het niet zitten

Schoonmakers tijdens een protest eerder dit jaar
Schoonmakers tijdens een protest eerder dit jaar © RTV Noord
De gemeente Groningen gaat vanaf 2022 geen schoonmakers meer inhuren, maar zal ze vanaf dat moment in dienst gaan nemen. Een raadsmeerderheid heeft dat woensdagavond besloten. Het stadsbestuur is daar minder blij mee.
Binnen de coalitie wordt er niet eensgezind gedacht over het in dienst nemen van schoonmakers. PvdA en GroenLinks zijn voor, ChristenUnie en D66 zijn tegen omdat ze het te duur vinden. De oppositiepartijen zorgden voor een meerderheid.
Wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) is politiek verantwoordelijk voor de schoonmakers. Zij liet weten dat het stadsbestuur niet achter het besluit van de raadsmeerderheid staat. 'Er moet een nieuwe interne organisatie worden opgetuigd en er is geld nodig. Het gaat om acht ton en onze financiën zijn niet rooskleurig. Er moet ook geld voor worden vrijgemaakt', zegt Chakor.

Hoger loon

Ook al ziet de wethouder het plan niet zitten, ze moet het wel uitvoeren. Dat betekent dat ze ervoor moet zorgen dat de schoonmakers vanaf 2022 in dienst zijn.
Tot die tijd blijft de gemeente bij twee verschillende bedrijven de schoonmakers inhuren. Als de schoonmakers in dienst komen dan is dat positief voor hun maandelijkse inkomsten. Ze kunnen er netto tot ruim 2000 euro per jaar op vooruit gaan.

'Iedereen in dienst nemen?'

'Het zorgt voor een betere toekomst voor de schoonmakers', zegt Julian Bushof (PvdA). Daarop deelt het CDA een speldenprikje uit: 'Zouden onderhoudsmedewerkers die veel werk voor ons uitvoeren dan ook in dienst genomen moeten worden?', aldus Rene Bolle. Een concreet antwoord van Bushoff blijft echter uit. Jimmy Dijk (SP) geeft wel een antwoord op de vraag: 'Ja, wij moeten alle mensen die diensten voor ons uitvoeren in dienst nemen.'
Een meerderheid van de raad vindt het vooral belangrijk dat de gemeente een goed voorbeeld geeft en dus ook aan goed werkgeverschap doet. Het stadsbestuur zal de financiële gevolgen door toedoen van het besluit verder gaan uitwerken.