Woningcorporaties Westerkwartier gaan samen verder

Beide woningstichtingen sloten vlak voor de coronacrisis een akkoord om samen te gaan.
Beide woningstichtingen sloten vlak voor de coronacrisis een akkoord om samen te gaan. © Wold
Stichting Huisvesting Vredewold en Wold & Waard, twee woningcorporaties in het Westerkwartier, fuseren per 1 januari. Ze gaan verder onder de naam 'Wold en Waard'.
Vredewold, de kleinste van de twee fusiepartners, verhuurt ongeveer zeshonderd woningen. Die zijn vooral bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder. De organisatie is te klein om zelfstandig te kunnen blijven bestaan. Er werken nu negen medewerkers.
Wold en Waard is nu nog eigenaar van 4900 huurwoningen. Dat worden er dus 5500. Janneke Klijn, de huidige directeur van Wold en Waard, komt aan het roer te staan van de nieuwe organisatie.
Huisvesting Vredewold valt tot 1 januari formeel nog onder de koepelorganisatie Vredewold met drie stichtingen: wonen, welzijn en zorg. In het verleden werkten de medewerkers voor alle drie stichtingen, maar waren in dienst van Vredewold Zorg. De stichtingen hadden dezelfde directeur-bestuurder en dezelfde Raad van Toezicht.

Huize Vredewold wordt verkocht

Met de komst van de nieuwe Woningwet in 2015 is dat niet meer toegestaan. Huisvesting Vredewold moest daarom op eigen benen gaan staan. Dat gebeurde in 2017.
Inmiddels zijn de huurwoningen toe aan een renovatie. Dat vraagt om investeringen die voor een kleine woningstichting niet zijn op te brengen.
De corporatie is voor een derde van haar inkomsten afhankelijk van één huurder, namelijk Vredewold Zorg. Om weer wat vet op de botten te krijgen, wordt verzorgingstehuis Vredwold in Leek verkocht aan de huidige huurder Vredewold Zorg.
Met de opbrengst zou Huisvesting Vredewold het weer een tijdje kunnen uitzingen, maar de personele en administratieve uitgaven zouden op den duur toch te zwaar op de begroting drukken.

Verduurzaming en 'tiny houses'

Het nieuwe Wold & Waard wil de komende twee jaar ruim driehonderd woningen verduurzamen. Daarnaast wil de corporatie in Leek en Zuidhorn nieuwe woningen bouwen, waaronder zogeheten 'tiny houses'.