Deze vier partijen vormen coalitie in Eemsdelta

De PvdA is buiten de coalitie gehouden
De PvdA is buiten de coalitie gehouden © Martin Drent/RTV Noord (bewerking: RTV Noord)
Lokaal Belang Eemsdelta, VVD, ChristenUnie en CDA hebben een akkoord bereikt voor een coalitie in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Dat is in lijn met het eerdere advies van informateur Anno Wietze Hiemstra.
De partijen leveren in totaal vijf wethouders. Twee namens Lokaal Belang Eemsdelta, één namens elke andere partij.

Sneltreinvaart

Het akkoord moest na de verkiezingen half november in sneltreinvaart worden gesloten, omdat de partijen nog voor de kerstvakantie een nieuw college wilden presenteren. Dat is nu gelukt.
De partijen maken vrijdagochtend bekend welke plannen ze hebben voor de komende 5,5 jaar. Door het korte tijdsbestek is het alleen een akkoord op hoofdlijnen. De plannen moeten dus nog nader uitgewerkt worden.
De coalitie heeft straks 20 van de 29 zetels en daarmee een ruime meerderheid.

Geen PvdA

De PvdA valt hiermee definitief buiten de boot. De partij werd tweede met vijf zetels en kreeg vooral veel stemmen in Loppersum. Volgens informateur Hiemstra was er tussen de vier partijen sprake van 'chemie'. Bronnen lieten eerder al weten dat de PvdA niet meedoet door ervaringen uit het verleden.
Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl wordt waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Eemsdelta, totdat er een kroonbenoemde burgemeester wordt benoemd.
Over twee weken, op 1 januari 2021, gaat de nieuwe gemeente van start. Op 4 januari worden de raadsleden beëdigd en de wethouders benoemd.