Oproep Kamer voor lagere bruggen is 'fantastisch nieuws' voor omwonenden

Actievoerders hingen een spandoek op bij de Gerrit Krolbrug
Actievoerders hingen een spandoek op bij de Gerrit Krolbrug © Robert Pastoor/RTV Noord
'Dit is fantastisch nieuws, al had ik het wel verwacht. Er is hard gewerkt, de gemeente stond achter ons.' Maria Hintzbergen is blij dat de Tweede Kamer de minister oproept om ervoor te zorgen dat de nieuwe Gerrit Krolbrug en Paddepoelsterbrug in Stad lager worden dan gepland.
Hintzbergen is omwonende van de Gerrit Krolbrug en voerde onlangs samen met anderen actie tegen de plannen van het ministerie.
In de voorlopige ontwerpen zouden de Paddepoelsterbrug negen meter en de Gerrit Krolbrug een kleine zes meter hoog worden. Veel te hoog, volgens omwonenden en andere verschillende andere organisaties. Vooral voor fietsers, voetgangers en mensen die slecht ter been zijn voorzien ze problemen.

Motie aangenomen door de Kamer

De Tweede Kamer bleek gevoelig voor die argumenten en nam donderdag een motie aan waarin de minister wordt opgeroepen de wensen van de gemeente en de bewoners serieus te nemen. Zo werd een bewonersvariant voor de nieuwe Gerrit Krolbrug eerder nog overboord gegooid door het ministerie. Het zou onder meer te duur zijn. 'Wij denken zelf dat het goedkoper wordt', zegt Hintzbergen.

'Maakt wat uit voor duizenden fietsers per dag'

Een lagere brug hoeft volgens haar ook geen problemen voor de doorstroming van het scheepvaartverkeer te betekenen, zoals het ministerie stelt.
'Een lage brug gaat net zo vaak open als een hogere brug, waar de schepen ook helemaal niet onderdoor kunnen zonder die te openen. Voor de scheepvaart maakt het dus niet uit, maar wel voor de duizenden fietsers die er dagelijks gebruik van maken. Het is afwachten wat de minister nu gaat doen.'