Groningse phishingverdachte maakte vijftig slachtoffers

De Groningse phishingverdachte maakte vijftig slachtoffers
De Groningse phishingverdachte maakte vijftig slachtoffers © EPA/ANP
De 21-jarige man die eind september in zijn woonplaats Groningen werd opgepakt op verdenking van grootschalige oplichting wordt vervolgd voor vijftig gevallen van phishing. Dat zei de officier van justitie tijdens de eerste openbare zitting in de zaak tegen de Stadjer.
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan dat hij tussen juni vorig jaar en eind september dit jaar 120.000 sms-berichten verstuurde, waarmee hij de controle kon krijgen over de bankrekeningen van slachtoffers als die op een link in de sms'jes klikten. Hij maakte slachtoffers door het hele land.

Marktplaats

Het OM gaat uit van verschillende werkwijzen. Zo deed de jonge Groninger zich voor als een geïnteresseerde koper op Marktplaats. Hij lichtte verkopers op door ze als hij aangaf te willen betalen een linkje te sturen waarmee de verkopers 0,01 cent naar hem moesten overmaken.
De link leek van een bank, maar als verkopers erop klikten en op de nepsite van de bank hun inloggegevens invoerden, kreeg de man de beschikking over die gegevens. Zo kon hij geld van zijn slachtoffers naar andere rekeningen overmaken. Sommige slachtoffers werden voor een paar duizend euro gedupeerd.

Nepbericht PostNL

Bij een andere phishingmethode stuurde hij sms-berichten die afkomstig leken van PostNL. In die berichten stond een link, waarmee mensen die iets online besteld hadden hun pakket zouden kunnen volgen en ook meteen konden betalen voor de aflevering ervan. Ook die link leidde naar een phishingsite, waardoor de verdachte de inloggegevens van de banken van de gedupeerden kreeg en geld van ze kon stelen.
Het inbreken in hun bankaccounts ziet het OM als hacken. Hij wordt ook verdacht van het bezit van software om de grootschalige oplichting mee te kunnen plegen. Bij zijn arrestatie vond de politie een gaspistool, waardoor hij ook wordt verdacht van verboden wapenbezit.

Voorarrest verlengd

De man volgde de korte zitting via een videoverbinding vanuit gevangenis Esserheem in Veenhuizen. Hij heeft volgens de aanklager tot nu toe vooral gezwegen. Volgende maand wordt het politieonderzoek afgerond. Verder is de man geestelijk onderzocht. Dat onderzoek is naar verwachting in februari klaar. Wanneer de zaak behandeld wordt, is nog niet bekend. De Groninger blijft de komende drie maanden vastzitten.