Hof doet uitspraak in zaak Thialf-schutter

Op de parkeerplaats van Thialf speelden slachtoffer en dader de schietpartij na tijdens een reconstructie door het Openbaar Ministerie
Op de parkeerplaats van Thialf speelden slachtoffer en dader de schietpartij na tijdens een reconstructie door het Openbaar Ministerie © De Vries Media
Het hof in Leeuwarden doet woensdag uitspraak in de zaak tegen de man die begin 2017 de Groninger ondernemer en schaatssponsor Bert Jonker zou hebben beschoten bij het Thialf-stadion in Heerenveen.
Dat gebeurde tijdens een internationale schaatswedstrijd die daar plaatsvond. De twee hadden een zakelijk conflict.
Tegen verdachte Charles Reinier van der W. uit Leiden is een celstraf van 3,5 jaar geëist. De rechtbank veroordeelde hem in 2019 tot 2,5 jaar cel wegens zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie eiste toen vijf jaar cel.
Van der W. en het OM gingen in beroep. Van der W. werd aanvankelijk ook verdacht van poging tot afpersing van Jonker, maar dit laat het OM vallen. Hierdoor valt de eis nu lager uit.

Handwond na schot

Het incident gebeurde op de parkeerplaats. Van der W. kwam naast de auto van Jonker staan, toen deze wilde vertrekken. Vanaf dat moment lopen de lezingen uiteen. Volgens Jonker haalde Van der W. een wapen uit zijn zak. Hij reed daarop snel weg.
Van der W. heeft vervolgens geschoten, aldus Jonker, die een handwond opliep. Van der W. stelt dat Jonker een wapen bij zich had. Door het wegrijden ging het wapen af en kwam hij, de verdachte, ten val. Een wapen, kogel of huls zijn nooit gevonden.

Opgepakt in Spanje

Van der W. zei eerder al dat hij in januari 2017 vanuit Brazilië naar Nederland was gekomen om met Jonker over hun zakelijke conflict te praten. Hij werd ruim zes maanden later na het schietincident opgepakt in Spanje.