Raad van State oordeelt over gaswinning uit kleine velden

Een gaswinningsinstallatie
Een gaswinningsinstallatie © Archief RTV Noord
De Raad van State bepaalt woensdag of de NAM gas mag winnen uit elf kleine gasvelden in de kop van Drenthe. Omwonenden, zes gemeenten (waaronder Westerkwartier), drie natuurorganisaties en een actiegroep vrezen dat de gaswinning aardbevingen en daarmee schade veroorzaakt aan huizen.
Ook vrezen de tegenstanders de gevolgen voor de natuur.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaf in 2018 toestemming voor het winningsplan. Een van de voorwaarden was dat er trillingsmeters worden geplaatst bij twee van de velden waar eerder aardbevingen plaatsvonden.
Ook gaf Wiebes opdracht tot een keuring van woningen door bouwdeskundigen, maar de bezwaarmakers vinden dat onvoldoende. Zij vrezen dat de afhandeling van bevingsschade te wensen zal overlaten en willen dat de Raad van State het besluit van de minister terugdraait.

Drentse gasvelden uitgeperst

De tegenstanders vinden dat Wiebes de Noord-Drentse gasvelden uitperst om het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen te compenseren. De NAM moet in 2022 het Groningen-gasveld sluiten.
De elf kleine velden in Drenthe zijn bijna leeg. De NAM verwacht er tot uiterlijk 2028 tussen de 1,3 en 3,5 miljard kubieke meter aan gas uit omhoog te pompen.

Zes gemeenten

De gemeenten die deelnemen aan de zaak zijn in onze provincie Westerkwartier en in Drenthe Noordenveld, Tynaarlo, Assen, Aa en Hunze en Midden-Drenthe.
De kleine gasvelden in Noord-Drenthe
De kleine gasvelden in Noord-Drenthe © Jörn Reuvers/RTV Drenthe