Dna-match met broer zorgt na 75 jaar voor identificatie aangespoelde man

Het portret van Henk Gritter, omhooggehouden door zijn broer
Het portret van Henk Gritter, omhooggehouden door zijn broer © Politie
75 jaar nadat een lichaam aanspoelde op de dijk bij Uithuizermeeden, is de identiteit van de drenkeling vastgesteld. Het blijkt te gaan om Henk Gritter, opvarende van De Joanna, die in 1945 verging. Een dna-match met zijn broer zorgde voor het langverwachte antwoord.
Het schip De Joanna verging in 1945, enkele dagen na de bevrijding, vlak voor de haven van Delfzijl. Aan boord waren 45 bevrijde gevangenen uit Duitsland. Zeven van hen bereikten de vaste wal levend. De meeste van de 38 slachtoffers konden worden geïdentificeerd, op één na.

Nomen Nescio

Deze persoon, naar nu blijkt Hendrikus Gritter, roepnaam Henk, werd als Nomen Nescio (naam onbekend) begraven op de begraafplaats in Uithuizermeeden. Wel werd op zijn graf een gedenksteen geplaatst.
Na onderzoek van journalist Hans Beukema in de jaren tachtig, bestond al het vermoeden dat het ging om Henk Gritter. Maar omdat er geen zekerheid was, werd de naam op verzoek van de nabestaanden niet gedeeld in de media.
Bekijk hieronder een video over de onthulling van een monument in 2013 voor de slachtoffers die omgekomen zijn bij de scheepsramp

Aanvullend dna-onderzoek nodig

Eerder dit jaar kwam bij de gemeente Het Hogeland de vraag van rechercheur Mirande Wahle, die zich bezighoudt met onopgeloste zaken en vermiste personen, de vraag of het onbekende graf daadwerkelijk van Henk Gritter was. Om dat met honderd procent zekerheid te kunnen vaststellen, was aanvullend dna-onderzoek nodig.
De match werd uiteindelijk vastgesteld dankzij een match met de enige nog levende broer van Henk Gritter. 'Zo heeft de familie Gritter na 75 jaar te horen gekregen dat hun broer begraven ligt in Uithuizermeeden. Een prachtige boodschap in deze tijd voor kerst', aldus de politie.

Formeel oorlogsgraf

De Oorlogsgravenstichting zal het graf van Henk Gritter gaan inrichten als een formeel oorlogsgraf.