NAM mag doorgaan met gaswinning in Waddenzee

De NAM mag doorgaan met het winnen van gas uit drie kleine velden in de Waddenzee rond Lauwersoog. De Raad van State heeft alle bezwaren van de Waddenvereniging afgewezen.

De hoogste bestuursrechter van het land denkt niet dat de gaswinning het beschermde natuurgebied aantast, meldt Omrop Fryslân.

Volgens de Waddenvereniging zakt de bodem sneller als gevolg van de gaswinning. Tegelijkertijd stijgt de zeespiegel door de opwarming van de aarde. Hierdoor zouden grote delen van het Wad voorgoed verdwijnen onder water. Nu valt het gebied nog meerdere keren per dag droog, wat het gebied bijzonder maakt.

'De NAM houdt het goed in de gaten'

De Raad van State zegt dat het wel meevalt met de bodemdaling bij de drie kleine gasvelden. De daling zou niet veel sneller gaan dan de stijging door rivierzandafzettingen.

Bovendien houden de NAM en het ministerie van Economische Zaken het niveau van de zeebodem in de gaten. Zo kan er direct worden ingegrepen als het uit de hand dreigt te lopen, volgens de Raad van State. Die zegt ook dat de stijging van de zeespiegel minder hard gaat dan eerder voorspeld.

Lees ook:

- Kamerfracties willen onderzoek naar gevolgen gaswinning onder Waddenzee
- 'We moeten een balans vinden tussen natuur en onze leefwijze'
- Onderzoek nodig naar lange termijn gevolgen van gaswinning onder het Wad

Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok natuur WADDEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws