Groningse verzorgingstehuizen krijgen steun van Defensie

Groningen is één van de drie veiligheidsregio's die vanaf komende woensdag steun krijgen van Defensie. Er staan duizend defensiemedewerkers klaar om bij te springen.

Dat heeft minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maandagavond na afloop van het periodieke beraad met de veiligheidsregio's laten weten.

Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen (VRG), had namens de Groningse verzorgingstehuizen gevraagd om militaire steun. Die is nodig om de instellingen, die kampen met hoog ziekteverzuim, te verlichten. Zonder hulp komt zelfs de hulp voor minimale zorg voor bewoners in gevaar.

'1000 defensiemedewerkers beschikbaar'

Er zijn de komende tijd duizend defensiemedewerkers beschikbaar voor de hulp in ziekenhuizen en de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Behalve Groningen hebben ook de veiligheidsregio's Twente en Noord- en Oost-Gelderland gevraagd om steun van defensie.

Defensie gaat morgen in de drie veiligheidsregio's kijken waar de nijpende continuïteitstekorten zitten
Ferd Grapperhaus - minister Justitie en Veiligheid

Grapperhaus: 'Defensie gaat dinsdag kijken waar de nijpende continuïteitstekorten zitten en waar ze kunnen helpen. Vervolgens wordt er ook meteen gezorgd dat er mensen komen.'

Die mensen zijn in ieder geval tot februari inzetbaar, aldus Grapperhaus. 'Het gaat om hulp op alle niveaus. Defensie kan bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen sturen. Maar ook soldaten die werk kunnen verrichten dat de artsen en de verpleegkundigen kan ontlasten. Zoals maaltijden bezorgen of met mensen een intakegesprek voeren', aldus Grapperhaus tegen de NOS.

Gevraagd om 30 verpleegkundigen per direct

De Veiligheidsregio Groningen kon maandagavond bij monde van woordvoerder Hans Coenraads de defensiesteun nog niet bevestigen. 'Wij horen pas morgen in de loop van de dag meer.'

Coenraads kon wel bevestigen dat Schuiling Defensie per direct om dertig verpleegkundigen heeft gevraagd. 'Daarmee is het probleem niet helemaal opgelost', aldus Coenraads. 'maar daarmee kunnen we denk ik wel de hoogste nood ledigen.'

Coenraads verwacht dinsdag uitsluitsel.

Lees ook:
- Groningse ouderenzorg ten einde raad, vraagt hulp van Defensie

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws