Hoogleraar belastingrecht RUG krijgt 50.000 boete om belastingfraude

Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen
Het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen © Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 50.000 euro opgelegd aan een hoogleraar belastingrecht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wegens een poging tot het plegen van belastingfraude.
De hoogleraar verstrekte volgens het OM onjuiste informatie aan de Belastingdienst over de administratie van een maatschap, waarin hij samen met een partner vastgoed beheerde.
Het OM noemt het een ernstig verwijt, 'want juist van een hoogleraar belastingrecht verwacht het OM dat deze de Belastingdienst op juiste wijze informeert.'

Onderzoek

De FIOD startte eind 2017 een vervolgonderzoek naar de hoogleraar, naar aanleiding van eerder onderzoek van de Belastingdienst. Het vermoeden bestond toen dat de hoogleraar de overheidsinstantie onjuiste informatie gaf.
Tijdens het onderzoek kwam aan het licht dat de administratie van de maatschap niet op orde was. De hoogleraar werd destijds gevraagd om de administratie beter bij te houden, maar hij vond zelf dat er geen administratieplicht gold voor zijn maatschap. Vervolgens dwong de Belastingdienst de benodigde informatie af via een zogenoemde informatiebeschikking. Rond april 2015 werden de benodigde gegevens alsnog beschikbaar gesteld.

Voorbeeldfunctie

Op basis van het onderzoek concludeert het OM dat de hoogleraar van de RUG 'opzettelijk onjuiste en onvolledige informatie verstrekte aan de Belastingdienst, met betrekking tot de administratie van de maatschap'.
De boete van 50.000 euro is gebaseerd op het verschuldigde bedrag aan de fiscus. Het OM is van mening dat de hoogleraar een voorbeeldfunctie heeft en dat hij de Belastingdienst juist had moeten voorlichten.
De RUG laat aan RTV Noord weten dat de hoogleraar zelf heeft besloten om zijn aanstelling per 1 januari 2021 te beëindigen. Dit gebeurde na een gesprek met het bestuur van de universiteit.