Groningse wietkwekers niet bij kort geding over proef met legale wietteelt

© ANP
Voor zover bekend zijn er geen Groningse wietkwekers aangesloten bij het kort geding dat negen aspirant-wiettelers hebben aangespannen tegen de ministeries van Volksgezondheid en Justitie. Ze zijn het niet eens met de manier waarop de loting is gegaan.
Begin deze maand werden uit 51 aanvragen tien telers geloot die mogen meedoen aan de proef met legale wietteelt. De coffeeshops in deze tien gemeenten mogen alleen worden bevoorraad door deze kwekers.
De tien ingelote telers ondergaan de komende tijd een screening op basis van de wet Bibob. Als uit die screening geen bezwaren komen, mogen zij daadwerkelijk deelnemen aan de proef. Het is de bedoeling dat de telers eind februari formeel worden aangewezen.

'Loting oneerlijk verlopen'

De negen uitgelote telers vinden volgens de NOS dat er niet voldoende is gekeken naar de locatie, teeltervaring en een 'deugdelijke financiële onderbouwing'. Advocaat Errol Opering voert de zaak namens de negen telers, die anoniem willen blijven.
De telers willen dat de ministeries de aanvragen opnieuw beoordelen en eisen dat daarna een nieuwe loting wordt uitgeschreven. Het kort geding dient op 7 januari.

Geen belang bij herloting

De Groningse wietkwekers John en Ines Meijers in Nieuw-Beerta, die bij de loting onlangs net buiten de boot vielen, laten tegen RTV Noord weten dat zij zich niet bij het kort geding hebben aangesloten. Zij zijn eerste reserve, mocht één van de tien ingelote partijen afvallen, en zeggen geen belang te hebben bij een herloting.
Wel onderzoeken ze de mogelijkheden voor een procedure: 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat er één of twee partijen tussen zitten die op blufpoker ingeloot zijn', aldus John Meijers.

QATI wel ingeloot

Een ander Gronings initiatief, QATI, is wél ingeloot voor de proef met legale wietteelt. De initiatiefnemers, enkele ondernemers uit Oost-Groningen, willen hiervoor een grootschalige hennepkwekerij bouwen op industrieterrein Westpoort bij Hoogkerk.
Er zou nog een derde Groningse partij hebben meegedaan aan de loting, maar die heeft zichzelf nooit bekendgemaakt.