Inge van Calkar wint Grunny 2020: 'Wat een prachtige afsluiting van dit jaar'

Inge van Calkar tijdens een optreden
Inge van Calkar tijdens een optreden © Jan Lenting
Zangeres Inge van Calkar heeft de Grunny 2020 gewonnen. Deze muziekprijs van RTV Noord wordt jaarlijks uitgereikt. Van Calkar neemt de prijs over van Wat Aans, dat de Grunny vorig jaar in de wacht sleepte.
Van Calkar krijgt de prijs onder meer omdat nummers van haar afgelopen jaar volop gedraaid werden op landelijke radiozenders. Zo riep NPO Radio 2 haar single Touchdown zelfs uit tot TopSong.
'De zangeres scoorde afgelopen jaar drie grote hits - The Ocean Never ends, Spinning Around en Iceman - waarmee ze de Noord 9 haalde. Daarnaast gaf ze in juni een onvergetelijk optreden op het dak van Forum Groningen', aldus de jury.

'Prachtige afsluiting'

'Wat een prachtige afsluiting van dit jaar', reageerde Van Calkar toen ze de bokaal donderdagmiddag uit handen kreeg van RTV Noord-directeur Gijs Lensink. 'Echt ongelooflijk. Ja, het was een bijzonder jaar voor me, maar ook wel met hele mooie dingen, hoor. Ik ben er een beetje perplex van.'
Van Calkar ging ondanks corona gewoon door in 2020. 'Ja, want het komt wel weer goed, denk ik. Hoop ik.'
Inge van Calkar wint Grunny 2020

'Iets minder stoeipoes'

De zangeres vond zichzelf opnieuw uit met een nieuwe sound: een combinatie van synthpop met mainstream. Van Calkar wordt mede daarom ook wel de 'Nederlandse Kylie Minogue' genoemd.
'Het klopt wel een beetje', zei ze afgelopen week in televisieprogramma De Slimste Mens over die vergelijking met de Australische popster. 'Ik werk ook met een discobeat en maak elektropop, maar ik denk dat ik iets minder een stoeipoes ben.'
De videoclip van 'The Ocean never ends' werd deels op Forum Groningen opgenomen
Jaarlijks reikt RTV Noord de Grunny uit aan één of meerdere Groningers die zich verdienstelijk maken in de Groninger muziekwereld. De eerste werd in 2009 uitgereikt aan Erwin de Vries. Wat Aans! won de prijs vorig jaar.