Ondernemers op Schier proberen ‘creatief’ te ondernemen voor de weinige toeristen

Het is rustig op Schiermonnikoog
Het is rustig op Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
In vergelijking met de vorige winter is het rustig op Schiermonnikoog. Vanwege het coronavirus wordt reizen afgeraden en veel mensen geven daar gehoor aan. Voor de toeristen die toch op Schier zijn proberen de horeca-ondernemers creatief te ondernemen.
‘Het ondernemen is moeizaam momenteel’, zegt Atze Postma van restaurant Het Wantij. Ook hij heeft zijn deuren moeten sluiten vanwege de strengere coronamaatregelen.

Bezorgservice

De meeste restaurants op het eiland zijn een bezorgservice begonnen. Maar: ‘Dat is niks vergeleken met de inkomsten die je normaal tijdens het drukke winterseizoen hebt.’
Atze Postma in zijn lege zaak
Atze Postma in zijn lege zaak © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Wij hebben nog het geluk gehad dat het een mooie zomer was
Atze Postma - Het Wantij
‘Maar', zegt Postma, die het hoofd boven water probeert te houden, 'we hebben het niet zo zwaar als ondernemers aan de vaste wal. Wij hebben nog het geluk gehad dat het een mooie zomer was. Door de versoepeling van de maatregelen zijn hier veel toeristen geweest.'

Kerst normaal net zo druk als 's zomers

Dat ligt nu dus even anders. 'Normaal is de kerstvakantie net zo druk als de zomervakantie. Alles zit dan vol. Maar dat is momenteel niet het geval.'
Het is rustig op Schier
Het is rustig op Schier © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Even verderop bij restaurant en hotel De 4 Dames is duidelijk te zien dat ze omgeschakeld zijn naar een bezorgservice. Waar de gasten normaal gesproken genieten van een hapje en een drankje, staan nu allemaal dozen en andere benodigdheden klaar voor het laten bezorgen van maaltijden.
Wandelaars en fietsers kunnen vast wel iets warm gebruiken in dit koude weer
Atze Postma - Het Wantij
Een aantal restauranthouders wilde nog iets doen voor de gasten die toch op het eiland zijn.

Stempelkaart

'Wandelaars en fietsers kunnen vast wel iets warms gebruiken in dit koude weer en daarom hebben we iets creatiefs bedacht. Met een stempelkaart kunnen gasten bij verschillende restaurants langs en zes gerechtjes uitproberen', vertelt Postma. 'Natuurlijk volgens de coronaregels en de gerechtjes zijn dan ook op afhaalbasis.'
Gasten kunnen kleine gerechtjes uitproberen
Gasten kunnen kleine gerechtjes uitproberen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Bol van de activiteiten

'Normaal gesproken staat de kerstvakantie bol van de activiteiten. Maar dat kan nu niet. Met de wandel- of fietstocht langs de horeca hopen we toch iets te kunnen doen. Bovendien blijven toeristen zo betrokken bij de zaken op het eiland', vertelt Postma.
Hij hoopt dat het zomerseizoen weer normaal gaat verlopen.
Het is leeg op Schier