Ex-rechter voor rechter wegens schenden ambtsgeheim

AMSTERDAM/LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat oud-rechter Wicher Wedzinga vervolgen omdat hij zijn ambtsgeheim zou hebben geschonden. Juristen spreken van een unieke zaak in derechtsgeschiedenis.
Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde recent in een zogenoemde artikel-12-procedure dat het OM Wedzinga moet vervolgen, blijkt uit de uitspraak van het hof die op internet is gepubliceerd.
De voormalig raadsheer bij het gerechtshof Leeuwarden zou tegen een veroordeelde en zijn advocaat uit de school hebben geklapt over de geheime beraadslagingen die hij en twee andere raadsheren voerden bij de vaststelling van het vonnis in hun zaak.
De kwestie heeft betrekking op een zaak tegen de Amsterdammer Danny K. Die werd verdacht van een ramkraak op een Amsterdams Geldnet-filiaal in 1996. De rechtbank in Amsterdam sprak hem vrij, maar in juni 2003 veroordeelde het gerechtshof in Leeuwarden Danny K. in hoger beroep tot een gevangenisstraf van 12 jaar.
Het OM wilde de rechter aanvankelijk niet vervolgen, omdat er te weinig bewijs voor zou zijn. Het gerechtshof meent echter dat er ,,voldoende aanknopingspunten zijn'' om de rechter met succes strafrechtelijk aan te pakken.