Groningers trots op de plek waar ze wonen, maar ook een beetje Calimero

Stad en Ommeland
Stad en Ommeland © Gemeente Groningen/Twitter
Inwoners van de provincie Groningen zijn trots op de plek waar ze wonen, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Tegelijk denken ze dat mensen buiten de provincie negatiever over Groningen zijn dan in werkelijkheid het geval is.
Groningen heeft dan ook last van het 'Calimero-effect', stelt het NPG. Die term staat voor het gevoel van mensen, organisaties of gebieden dat ze niet serieus worden genomen.

'Eigen beeld van Groningers vrij goed'

Het NPG, dat het imago van Groningen wil verbeteren, liet daar in november onderzoek naar doen. Uit de resultaten blijkt dat Groningers zich op een schaal van -10 tot 10 een 6,5 geven. 'Het eigen beeld van Groningers is vrij goed te noemen', stelt het onderzoek.
Groningers denken dat niet-Groningers een veel minder goed beeld van onze provincie hebben: we denken dat ons imago buiten Groningen op 2,3 ligt. In werkelijkheid staat Groningen er in de rest van het land beter op: niet-Groningers geven Groningen een 4,5 op diezelfde schaal van -10 tot 10.

Ruimte, boeren en aardbevingen

Groningers hebben vooral positieve associaties bij hun provincie, en noemen als eerste de ruimte, de Martinitoren en de stad als ze aan Groningen denken. De aardbevingen, studentenstad en het woord 'rustig' worden iets minder vaak genoemd.
Het Calimero-effect is hier ook te zien, blijkt uit het onderzoek: Groningers denken dat niet-Groningers veel aan de woorden 'ver weg', 'aardbevingen' en 'stug' denken. 'Groningers verwachten dat de niet-Groningers vooral denken aan relatief negatieve associaties', staat dan ook in het onderzoek te lezen.
En de niet-Groningers zelf? Die noemen vooral de woorden Martinitoren en stad als woorden waar ze als eerste aan denken. Daarna komen pas 'aardbevingen', 'gas' en 'ver weg' aan bod.

Friezen het meest, Flevolanders het minst trots

Groningers zijn verder trots op hun provincie, en in iets mindere mate ook op hun woonplaats. We zijn trotser op onze provincie dan Brabanders, maar net iets minder trots dan Drenten.
Opvallend is dat Friezen het meest trots zijn op hun provincie en woonplaats. Flevolanders zijn het minst trots: zowel op hun provincie als hun woonplaats zijn inwoners van die provincie het minst trots.

Vaker onderzoek

De onderzoeksresultaten gelden als nulmeting. Omdat het de bedoeling van het NPG is om het imago te verbeteren, is het nodig om te weten hoe dat er nu voor staat. 'Om ontwikkelingen te kunnen beoordelen, volgt de komende jaren soortgelijk onderzoek.'