Unieke gebeurtenis voor carnavalsvereniging: Prins Jan V gaat jaartje door

De prinsenwagen met Prins Jan V tijdens carnaval 2020
De prinsenwagen met Prins Jan V tijdens carnaval 2020 © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Carnavalsvereniging Oldeclooster uit Kloosterburen had er zelfs een persconferentie voor belegd: de mededeling dat Prins Jan V met zijn adjudant Henk nog een jaartje doorgaat.
Normaal gesproken zou er in het eerste weekend van januari een nieuwe prins worden aangesteld. Vanwege de coronacrisis gebeurt dat niet. Een prins aanstellen die zich niet kan ontfermen over een optocht, ging de vereniging een stapje te ver. Het bestuur heeft eerder al bekendgemaakt dat er geen grote festiviteiten zijn in het carnavalsweekend.
In het midden van de foto staat Prins Jan V en zijn Adjudant Henk
In het midden van de foto staat Prins Jan V en zijn Adjudant Henk © Carnavalsvereniging Oldeclooster (foto is begin vorig jaar gemaakt)

Jaartje door

'We hebben besloten om voor het nieuwe carnavalsjaar geen nieuwe Prins Carnaval uit te roepen. De maatregelen die nu gelden zijn zodanig dat er voor een nieuwe prins bijna geen activiteiten kunnen plaatsvinden die bij de eretitel Prins Carnaval van Oldeclooster horen', laat voorzitter Frans Hegeman weten.
Het bestuur heeft daarom de huidige prins gevraagd of hij een jaar door wil gaan. 'Wij zijn als bestuur zeer vereerd en opgelucht dat Prins Jan V met zijn adjudant Henk na goed overleg zich bereid hebben getoond om nog een jaar door te gaan en de scepter over Kronkeldörp te zwaaien.'
Een deel van de raad van elf tijdens de bekendmaking
Een deel van de raad van elf tijdens de bekendmaking © Carnavalsvereniging Oldeclooster
'Dit is een unicum voor de carnavalsvereniging. Het is nog nooit eerder gebeurd. Dezelfde prins voor het tweede jaar', zegt Prins Jan V. Hij vindt het geen probleem om door te gaan en gunt ook een nieuwe prins meer dan wat er nu kan: 'De feesten en de optocht zijn toch het belangrijkste voor een prins. Daar draait het om.'

Dorp in feeststemming

De carnavalsvereniging wil toch wel graag iets organiseren. Inwoners van Kloosterburen worden opgeroepen om hun tuin en huis te versieren tijdens het carnavalsweekend. 'Misschien komen mijn adjudant en ik dan wel langs om een prijs uit te reiken. Dus doe je best', zegt Prins Jan V. Ook gaan er diverse activiteiten online plaatsvinden.
Het carnavalsweekend is van 12 februari tot en met 16 februari.