PvdA: Kamerverhuurders omzeilen huurbescherming voor studentenhuizen

De PvdA in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over het fenomeen 'contractuele medehuur', waardoor kamerverhuurders een heel pand voor een totaalbedrag aan een groep studenten verhuren, in plaats van elke kamer afzonderlijk.

Omdat de totale huursom boven de sociale huurgrens ligt, is de pandjesbaas niet meer gebonden aan de wettelijke huurbescherming. De PvdA stelt er Kamervragen over.

Aanleiding is een motie die de gemeenteraad van Groningen in november aannam om deze constructie tegen te gaan. Daarin wordt aan het gemeentebestuur onder meer gevraagd om de omvang van die praktijk en eventuele misstanden te delen met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Woningnood

In de vragen aan minister Ollongren borduurt de PvdA hierop voort. Zo wil de fractie onder meer weten welke rechten huurders hebben die hier gebruik van maken en hoe ze beter beschermd kunnen worden. De partij vreest dat de woningnood studenten dwingt om tegen hun zin akkoord gaan met deze constructies. Ze vraagt om wettelijke eisen te stellen aan deze contractuele medehuur, zodat huurders weer beschermd worden.

Meer over dit onderwerp:
tweedekamer woneninstad
Deel dit artikel:

Recent nieuws