Brand nummer 13 in centrum van Veendam

VEENDAM - In Veendam heeft maandagnacht de dertiende brand in anderhalf jaar tijd gewoed. Dit keer is café De Kater in de as gelegd. Volgens politie en brandweer is er geen patroon te ontdekken in de branden. Wel noemen ze de situatie 'zorgwekkend'.
Oorzaak onbekend

De oorzaak van de uitslaande brand in De Kater is nog niet bekend. De leegstaande woning boven de kroeg kan ook als verloren worden beschouwd. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden.

Onrust neemt toe

De onrust neemt toe na de zoveelste brand. De gemeente krijgt steeds meer verontruste e-mails van inwoners en ondernemers en politieke partijen eisen maatregelen. Niemand in Veendam lijkt namelijk nog te geloven in toeval. Juwelier Henk Oosterhof is boos en vindt dat de gemeente veel te laks is in haar optreden. Bij de juwelier zat de angst er goed in, toen hij in november na weer een brand zag dat de ruiten van het leegstaande pand naast zijn winkel waren ingegooid. Hij heeft toen tijdelijk zelf een beveiliger ingehuurd. Oosterhof zegt geen oog meer dicht te doen door de situatie.

Camerabewaking

Wat Gemeentebelangen betreft worden camera's ingezet in de strijd tegen de branden. In het centrum hangen sinds kort al een aantal bewakingscamera's. Daarmee wordt onder meer het uitgaanspubliek in de gaten gehouden. Gemeentebelangen wil de camera's permanent gebruiken voor toezicht.

Overzicht van branden in het centrum van Veendam: