Hanneke uit Loppersum hoopt op een leven zonder bevingsproblematiek

Hanneke Kamps
Hanneke Kamps © Martin Drent/RTV Noord
Beno en Hanneke Kamps uit Loppersum begonnen in 2017 vol goede moed met de versterking van hun huis. Nu, vier jaar en het nodige papierwerk later, weten ze nog altijd niet wanneer ze naar een aardbevingsbestendige woning kunnen.
Hanneke deed woensdag haar verhaal aan minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken, die bij haar op de thee kwam. De minister bezocht het dorp om te zien hoe het staat met de versterkingsoperatie.

Uitgesteld

De familie Kamps doet mee met Eigen Initiatief, een project waarbij bewoners de bouw van hun nieuwe woning zoveel mogelijk zelf regelen. Versterken van de dertig jaar oude vrijstaande woning is te duur, daarom moet het huis waar zij al die jaren wonen worden gesloopt. Maar het loopt bij hen bepaald niet soepel.
'Eind vorig jaar zouden we een klap geven op de sloop en nieuwbouw, maar door onvoorziene omstandigheden is dat uitgesteld naar het nieuwe jaar', verzucht Hanneke. 'Nu moet de woning aan strengere duurzaamheidsnormen voldoen en dat brengt weer extra kosten met zich mee.'
In onderstaande video vertelt Hanneke wat het met hen doet om al die jaren in onzekerheid te zitten:
Hanneke hoopt op een leven zonder bevingsproblematiek

Sneller regelen

Hanneke heeft Ollongren tijdens het bezoek gevraagd om door te pakken: 'Zaken sneller regelen, uit de impasse en op naar een leven zonder al te veel sores rond bevingsproblematiek.' De Lopster zei na afloop van het gesprek het gevoel te hebben dat de minister daar iets mee gaat doen.
Ollongren liet woensdag ook weten haar best te doen dat alle gedupeerden in de versterkingsoperatie binnen een halfjaar duidelijkheid krijgen, als zij dat nog niet hebben.