Friese schapenhouders willen wolvenhek op grens met Groningen

Een wolf
Een wolf © RTV Noord
Er moet een hek komen op de Friese provinciegrens, onder meer op de grens met Groningen. Daar roepen vijf Friese schapenhouders toe op. Het hek moet volgens hen voorkomen dat wolven Friesland binnentrekken.

25 dode schapen

De afgelopen jaren zijn er meerdere wolven gespot in onder meer onze provincie. Ook zijn meerdere schapen doodgebeten door de roofdieren. In Drenthe lijkt de wolf zich inmiddels al definitief te hebben gevestigd.
Ook in Friesland liet een enkele wolf zich zien. Vorig jaar doodde een jonge wolf 25 schapen in het zuidoosten van die provincie, volgens de Leeuwarder Courant. Die wolf doodde ook in Groningen schapen. Inmiddels is dat dier naar Duitsland vertrokken.

Friezen wilden wolf weren

Nederland rekent op de terugkeer van de wolf in ons land. Alle provincies hebben daardoor ingestemd met het wolvenplan. In ieder geval tot 2022 krijgen schapenhouders een vergoeding als hun dieren door het roofdier worden doodgebeten.
In Friesland wilde een meerderheid in Provinciale Staten wolven eerder al weren uit die provincie. Maar dat is juridisch niet haalbaar.