Wieken van gloednieuwe windmolen vervangen, hoe kan dat?

Bij een windmolen van windpark Geefsweer zijn deze week de wieken vervangen. Dat terwijl de turbine enkele maanden oud is en de rotorbladen normaal gesproken vijftien tot twintig jaar meegaan.

Ontwikkelaar Eurus laat weten dat één van de wieken beschadigd is geraakt tijdens de bouw. Daardoor moeten alledrie de bladen worden vervangen.

Balans

Windpark Geefsweer staat ten zuiden van Delfzijl en bestaat uit veertien windmolens met een tiphoogte van 213 meter. De bouw van de eerste turbine begon in juni vorig jaar. In november stonden ze allemaal overeind.

De turbine met de beschadigde wiek was als één van de laatsten aan de beurt. Volgens een woordvoerder ontstond er een lichte beschadiging tijdens de bouw. 'Niet heel ernstig, maar wel genoeg om hem te vervangen.'

Waarom moeten alledrie de wieken dan vernieuwd worden? Dat heeft volgens Eurus te maken met de balans: 'De rotorbladen worden zo gemaakt, dat ze met z'n drieën volledig in balans draaien. Als daar iets in verandert, kan de balans verstoord worden.'

Geen gevaar voor omgeving

De woordvoerder vergelijkt het met autobanden: 'Al je nieuwe banden koopt, moeten die ook eerst uitgebalanceerd zijn. Anders gaat je stuur trillen. Het balanceren kan niet als de wieken eenmaal aan de turbine hangen, dus daarom worden ze alledrie tegelijk vervangen.'

De beschadiging was dusdanig klein dat volgens de woordvoerder het geen gevaren op zou leveren voor de omgeving. Het had volgens Eurus wel gevolgen kunnen hebben voor de energieopbrengst.

Een rotorblad wordt gemonteerd aan een windturbine (archief) (Foto: Vincent Jannink/ANP)

Mogelijk reparatie

Een grote kraan, nieuwe wieken, hoeveel kost dat? De woordvoerder kan daarover geen bedragen noemen. De ontwikkelaar laat wel weten te kijken of de wiek gerepareerd kan worden, zodat de set op een andere turbine kan komen.

Windpark Geefsweer is ontwikkeld door Eneco, Eurus en Geefsweermolen. Het park draait nog in de testfase, die doorgaans enkele maanden duurt. In de loop van dit jaar wordt het park opgeleverd.

Lees ook:
- Hoe verdeel je een windfonds? Omwonenden en dorpen komen er na drie jaar niet uit

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws