Afgelopen jaar zes blazers bij ESD, minder dan gemiddeld

Chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum zag het aantal blazers afgelopen jaar sterk afnemen. In 2020 waren er zes stofexplosies. In de jaren daarvoor waren dat er gemiddeld veertig.

Het bedrijf heeft aanpassingen gedaan in het productieproces, waardoor het aantal blazers is teruggelopen.

Halfjaar geleden

De laatste twee blazers waren een halfjaar geleden, in juni en juli vorig jaar. Die waren van categorie 2 en 3 en hadden volgens een woordvoerder van het bedrijf niet tot klachten geleid in de omgeving. Categorie 1 is het lichtst, categorie 5 het zwaarst.

In onderstaande grafiek is het aantal blazers in de afgelopen jaren te zien. De cijfers zijn opgevraagd bij de de provincie Groningen en ESD.

'Niet te vroeg juichen'

ESD is 'voorzichtig optimistisch' over de vermindering, maar wil met de natte (winter)maanden in aantocht nog niet te vroeg juichen. Vocht is één van de belangrijkste oorzaken van de blazers. Soms sluipt er grondwater in een oven, waardoor een blazer ontstaat.

Het bedrijf heeft maatregelen genomen om de problemen met grond- en regenwater tegen te gaan. Zo is de samenstelling van de ovens aangepast en worden de ovens minder snel opgewarmd.

Of dat het ei van Columbus is, hoopt het bedrijf in het voorjaar te kunnen concluderen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) zei eerder al blij te zijn met de ontwikkeling, 'maar elke blazer is er nog steeds één teveel'.

Een blazer in februari vorig jaar (Foto: Chris Bouwma)

Blijheid om blazers, zorgen om vezels

Omwonenden zijn blij dat het aantal blazers naar beneden is gegaan, zegt voorzitter Jan Wierenga van de Adviesgroep Geur Delfzijl en omstreken. In deze groep zitten inwoners uit omliggende dorpen. 'Mensen hebben nog wel veel vragen over de uitstoot, met name hoeveel vezels er vrijkomen', zegt Wierenga.

Tijdens blazers komen SiC-vezels vrij die volgens de Gezondheidsraad kankerverwekkend kunnen zijn. Uit metingen van TNO blijkt dat dit onder de norm blijft. De GGD adviseert de uitstoot zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen kunnen tijdens blazers mogelijk aan hogere concentraties worden blootgesteld.

'Er zijn nog best veel zorgen om de vezels', zegt Ewald Wels uit Woldendorp, ook lid van de groep. 'Maar het is mooi dat het aantal blazers is teruggedrongen. Een groot verschil met hoe het vroeger was.'

Ovens in de buitenlucht

ESD produceert het kristal siliciumcarbide, een harde steensoort dat onder andere in schuurpapier en dieselroetfilters zit. Dat wordt gemaakt door zand en petroleumcokes te mengen en in een grote oven te verwarmen tot 2.500 graden.

De blazers zijn sinds het begin vergund, omdat dit bij het productieproces hoort. Over de vezels liggen de provincie en ESD met elkaar overhoop. Zij discussiëren of er voor de vezels wel of niet een nieuwe vergunning moet komen.

Dit bericht is geüpdate met een reactie van omwonenden.

Lees ook:
- ESD ziet aantal blazers teruglopen
- ESD: ‘Brief provincie is onjuist, onvolledig en gekleurd’
- Provincie: ESD heeft excuses aangeboden; ESD ontkent

Meer over dit onderwerp:
INDUSTRIE
Deel dit artikel:

Recent nieuws