Podcast De Genezers: ondanks een erfelijke ziekte toch gezonde kinderen krijgen

Beeldmerk van podcast De Genezers
Beeldmerk van podcast De Genezers © RTV Noord
Kinderen krijgen is één van de grote keuzes in een mensenleven. Dat geldt helemaal voor wie een ernstige ziekte zou kunnen doorgeven aan het eigen kind. Dat is te voorkomen met behulp van PGD, pre-implantatie genetische diagnostiek.
Een embryo - ontstaan door IVF – is in het laboratorium onderzocht, voordat het in de baarmoeder wordt geplaatst. Want alleen embryo's die vrij zijn van een erfelijke aandoening worden geselecteerd en geplaatst.
Klinisch geneticus Nicole Corsten is bij dit onderwerp de genezer. Ze begeleidt aanstaande ouderparen die zich in het UMCG melden voor zo’n behandeling. Jaarlijks zijn dat er rond de vijftig. Anna Velting moest ooit aan haar partner, met wie ze kinderen wilde, uitleggen dat ze een levensbedreigende ziekte bij zich draagt, die ze bij een zwangerschap doorgeeft. Anna vertelt hoe zwaar het is om via PGD een kind te krijgen, maar dat het uiteindelijk al die moeite waard is.

De nieuwe aflevering beluisteren

De Genezers is een podcast over ziekte en genezing, over methodes en ontwikkelingen in de medische wetenschap. Pieter de Hart praat in elke aflevering met een patiënt en een dokter of onderzoeker.

De Genezers wordt gemaakt in samenwerking met het UCMG. Het is onder meer te beluisteren in Spotify en Apple Podcast. Als je je op De Genezers abonneert, blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste afleveringen.

Via je favoriete podcast-app kun je je ook abonneren op andere podcasts van RTV Noord, zoals de sportpodcast De Koffiecorner (Spotify & Apple Podcast), Turbulente Tijden (Spotify & Apple Podcast), een vijfdelige serie over het omstreden windpark N33 of Credo, een podcast over het leven van Ede Staal (Spotify & Apple Podcast). Alle podcasts kun je ook beluisteren op rtvnoord.nl/podcasts.