Verdachten mislukte overval op kledingzaak in Stad blijven voorlopig vastzitten

Twee mannen (20 en 19) die worden verdacht van een poging tot diefstal met geweld in de stad Groningen afgelopen juli, blijven voorlopig vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting.

Op 12 juli hield de politie de twee mannen aan na een melding van een overval in een pand aan de Waagstraat. De mannen zouden getooid met een mondkapje en met een mes de zaak zijn binnengedrongen. De overval kon nipt worden voorkomen door heldhaftig optreden van een winkelbediende. Die sloot de twee indringers op in de zaak. De mannen probeerden nog te ontsnappen door een etalageruit in te slaan. De ruit sneuvelde, desondanks werden de twee, zonder buit, overgedragen aan de politie. Sindsdien zitten de mannen in voorarrest.

Tekort aan psychiaters

De inhoudelijke behandeling van hun strafzaak laat op zich wachten. Van beide verdachten ontbreekt nog een belangrijk rapport van een psychiater. Dat rapport is nodig om tot een advies te komen, voor bijvoorbeeld tbs. De kans op herhaling wordt hoog ingeschat. Dat zijn de bevindingen van een psycholoog. Maar met die conclusie zijn zowel de verdachten als hun raadslieden het niet eens. Volgens één van de raadslieden moet er niet alleen naar tbs gekeken worden, maar ook naar bijvoorbeeld een klinische opname met een intensief na-traject of andere mogelijkheden.

Het probleem zit 'm niet alleen in het ontbrekende rapport, maar ook in een tekort aan psychiaters die zo'n rapport moeten opstellen. Uit dat rapport moet blijken hoe het psychisch met de verdachte gesteld is, hoe groot de kans op herhaling is en of een behandeling noodzakelijk is.

'Dit wordt een jammertraject. We kunnen niet steeds gaan uitstellen', zei één van de advocaten. De mannen mogen niet op vrije voeten hun strafzaak afwachten. Op het delict waarvan de mannen verdacht worden, staan hoge straffen. De zaak wordt vermoedelijk over drie maanden voortgezet.

Lees ook:
- Winkelbediende sluit overvallers op in kledingzaak Stad; politie arresteert twee mannen
- Sandro verliest zaak door corona; vrienden starten crowdfundingactie

Meer over dit onderwerp:
112nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws