Groninger Landschap: ‘Alles doen om windmolens op zeedijk tegen te houden'

Er moet een bezinningsmoment komen voor provincie en gemeenten over waar ze windmolens en zonneparken willen toestaan. Dat zegt directeur Marco Glastra van stichting Groninger Landschap in de podcast Voorwaarts Voorwaarts van RTV Noord.
Groninger Landschap vindt dat er eerst een fundamentele discussie over de inrichting van het landschap moet worden gevoerd.

Geen stopcontact voor rest van het land

‘Het landschap is geen museum, we kunnen niet zeggen dat er niks kan, maar je moet zorgvuldig nadenken over de vraag hoe het landschap is ontstaan’, zegt Glastra in Voorwaarts Voorwaarts, de podcast van RTV Noord over de Groninger politiek en maatschappij. De provincie en gemeenten stellen nu hun eigen plannen op in de Regionale Energiestrategie, maar iets van bezinning zou goed zijn.’
Glastra is wél van mening dat Groningen ervoor moet zorgen dat het haar eigen energie opwekt, volgens hem vraagt het veranderende klimaat om dergelijke maatregelen, maar Groningen moet niet het stopcontact zijn voor andere delen van Nederland.
Als gemeenten de vergunning hebben verstrekt, ben je weg
Marco Glastra, Groninger Landschap

'Hagelslag aan zonneparken dreigt'

Glastra ziet dat de Regionale Energiestrategie, waarin de verschillende Groninger overheden ruim 5,7 TeraWattuur aan duurzame energie willen opwekken, vooral een bestuurdersfeestje is. Inwoners in onze provincie zijn volgens hem te weinig betrokken en een hagelslag aan zonneparken en windmolens dreigt, zonder dat omwonenden goed zijn betrokken.
‘Als gemeenten de vergunning hebben verstrekt, ben je weg. Je moet aan de voorkant regelen wat de grondeigenaar krijgt en wat de samenleving ervoor terug krijgt. Die balans is zoek. Daar zijn duidelijke regels van de overheid voor nodig.’
Glastra noemt het voorbeeld van de bouw van een zonnepark bij Sappemeer-Noord. ‘Ik hoor van bewoners dat de deuren bij hen worden platgelopen door de projectontwikkelaar. Deze inwoners worden in een positie gedrongen dat zij moeten onderhandelen met deze ontwikkelaars. Maar dat moet de overheid doen.’
Waterschap Hunze en Aa's en RWE Windpower zijn voornemens meerdere windmolens te bouwen op de zeedijk bij de Eems-Dollard. Groninger Landschap zal er volgens Glastra alles aan doen om dit tegen te houden, aangezien dit volgens Glastra bij een uniek stukje Groningen wordt gebouwd. 'Desnoods tot aan de Raad van State.'

Over de podcast Voorwaarts Voorwaarts

De naam van de podcast is afgeleid van het Groninger vlaggenschip, de Voorwaarts Voorwaarts. Dit was lange tijd het schip dat ondersteund werd door de gemeente en de provincie Groningen. De Voorwaarts Voorwaarts, een koftjalk, gold als ‘uithangbord voor Stad en Ommeland’.
De podcast verschijnt op regelmatige basis in de bekende podcastapps.

Beluister de aflevering

Deze aflevering van Voorwaarts Voorwaarts is hier te beluisteren, maar ook via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.
Naast Voorwaarts Voorwaarts heeft RTV Noord ook de podcast De Genezers, Credo, het leven van Ede Staal, Turbulente Tijden, De Koffiecorner en Kleedkamer Noord. Klik hier voor alle podcasts.