Polling strijdt om brons tegen concurrente voor Spelen (update)

Judoka Kim Polling heeft tijdens de Masters in Doha in de herkansing gewonnen van de wereldkampioene en mag hierdoor strijden om het brons. Dat doet ze tegen haar concurrente voor een plek op de Olympische Spelen van Tokio komende zomer, Sanne van Dijke.

Het toernooi in Doha is voor de 36 beste judoka’s ter wereld per gewichtsklasse en geldt als een belangrijk meetmoment voor de Olympische Spelen van Tokio komende zomer.

Goed begin

Voor Polling is het, vanwege een operatie aan haar knie en het coronavirus, haar eerste toernooi na dertien maanden. De 29-jarige judoka uit Zevenhuizen, die in de eerste ronde was vrijgeloot, versloeg in de tweede ronde in de klasse tot 70 kilogram de Ierse Megan Fletcher (31) na iets meer dan anderhalve minuut met ippon, nadat ze al snel een waza-ari op het scorebord had staan.

Kwartfinale

Polling ging vervolgens in de kwartfinale in de golden score op straffen onderuit tegen de Australische Aoife Coughlan, de nummer 29 van de wereldranglijst, waardoor ze verder moest in de herkansingen.

Om brons tegen Van Dijke

In de herkansingen trof ze de Française Marie-Eve Gahié (24), de nummer één van de wereldranglijst en regerend wereldkampioene. Die partij won ze, na waza-ari gescoord te hebben, op ippon, waardoor ze om het brons mag strijden. Dat doet ze uitgerekend tegen landgenote Sanne van Dijke, die in de halve finale werd uitgeschakeld op straffen door de Japanse Yoko Ono.

Concurrentiestrijd met Van Dijke

Polling is in een concurrentiestrijd verwikkeld met landgenote Sanne van Dijke (25) voor een plek op de Spelen in Tokio, waar slechts één judoka per land aan deel mag nemen per gewichtsklasse. Van Dijke staat derde op de wereldranglijst, Polling zesde. Maar de Groningse heeft te maken gehad met ernstig blessureleed, waardoor ze lange tijd geen punten kon verdienen voor de ranglijst.

De judoka’s troffen elkaar vijf keer op het hoogste niveau. Polling won ze alle vijf. De laatste ontmoeting was uitgerekend in de finale van de laatste Masters in het Chinese Qingdao. Polling won de Masters alle vier keren dat ze er aan meedeed. Van Dijke won het toernooi nog nooit.

Nog meetmomenten op komst

De Nederlandse judobond beslist op basis van drie meetmomenten wie er naar de Spelen mag in de gewichtsklassen van onder anderen Kim Polling en Henk Grol. De Grand Slam van Tel Aviv (18-20 februari) en de Europese kampioenschappen in Lissabon (16-18 april) zijn de overige meetmomenten.

Dit artikel is aangevuld met het nieuws dat Polling in de strijd om het brons haar concurrente Sanne van Dijke treft.

Lees ook:
- Kim Polling overtuigt in eerste partij tijdens Masters in Qatar

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg henkgrol kimpolling
Deel dit artikel:

Recent nieuws